Eerste vrouwelijke commandant van Amerikaans F-16-demoteam al na twee weken ontslagen

Kapitein Zoe Kotnik.
US Air Force Kapitein Zoe Kotnik.
Kapitein Zoe ‘SiS’ Kotnik werd met veel poeha gepromoveerd tot commandant van het F-16 Viper-demonstratieteam, als eerst vrouw ooit bij de Amerikaanse luchtmacht. Amper twee weken later is ze alweer de laan uitgestuurd. Kolonel Derek O’Malley heeft plots geen vertrouwen meer in haar leidinggevende capaciteiten.

Het F-16 Viper-demoteam toont de kunstjes van de F-16 op allerlei vliegshows en evenementen in de VS, zoals bij de Super Bowl. Twee weken geleden kwam kapitein Zoe Kotnik aan het hoofd van dat team te staan. Haar eerste twee shows stonden gepland voor 30 en 31 maart op de basis in Key West in Florida. Maar in een lange Facebookpost kondigde kolonel Derek O’Malley gisteren haar ontslag aan. O’Malley, commandant van de 20th Fighter Wing, krijgt heel wat kritiek omdat hij zoiets op sociale media meedeelde.

Zoe Kotnik.
US Air Force Zoe Kotnik.

“Ik heb kapitein Kotnik uit haar positie als commandant van het Viper-demoteam ontzet, omdat ik het vertrouwen kwijt ben in haar capaciteiten om het team te leiden”, schreef O’Malley op Facebook. Kotnik blijft wel dienen bij de 20th Fighter Wing maar niet langer in een leidinggevende functie. “Goeie mensen zoals kapitein Kotnik maken fouten, maar ik wil dat ze de kans krijgen om ervan te leren zonder dat ze onder publiek toezicht staan en kunnen blijven deel uitmaken van deze fantastische dienst.”

Kotnik studeerde in 2011 af aan de Air Force Academy en verzamelde meer dan 1.000 vlieguren tijdens haar militaire dienst. Op 29 januari werd haar promotie op Twitter aangekondigd. Ze wordt weer opgevolgd door haar voorganger, majoor John ‘Rain’ Waters.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Saadia Sellak

  Eerlijk gezegd is het niet voor niets dat mannen oververtegenwoordigd zijn in bepaalde beroepen en dat is niet vanwege discriminatie. De hersenen van de meeste mannen zijn al bewezen anders te functioneren dan die van vrouwen. Hormonen spelen ook een grote rol. Lichamelijk bestaat de gemiddelde man ook uit een grotere spier en botmassa. Bepaalde activisten moeten gewoon de natuur accepteren. Een man is een man en een vrouw is een vrouw. Gelukkig maar.

 • Jean West

  Ze is niet ontslagen gewoon een andere job gekregen.

 • Bruno Draulans

  Voor zo'n vliegstuntteam is het wel van zeer groot belang om uw team goed te leiden. Die jagers vliegen enkele meters naast elkaar en dan moet je blind vertrouwen hebben. Vermits ze nog in dat team blijft, wordt er blijkbaar niet getwijfeld aan haar vliegkunst maar leiden is toch iets anders.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Ze moeten... gewaagde verklaring vooral omdat we niet weten wat in de VS mag en niet mag. Ander land andere regels. We kennen nu eenmaal hun wetgeving niet.

 • dimitri vermeire

  Ze moeten geldige reden hebben om iemand te onslaan