Eerste twee gevallen van ebola in Congolese provincie Zuid-Kivu

Het is de derde provincie van de Democratische Republiek Congo die in een jaar tijd door ebola getroffen wordt.
AP Het is de derde provincie van de Democratische Republiek Congo die in een jaar tijd door ebola getroffen wordt.
In de Congolese provincie Zuid-Kivu hebben voor het eerst twee mensen positief getest op het ebolavirus. Een van hen is overleden, zo heeft het provinciebestuur vrijdag gemeld. Het is de derde provincie van de Democratische Republiek Congo die in een jaar tijd door ebola getroffen wordt.

"Twee positieve testen van ebola in Zuid-Kivu zijn in de nacht van 15 augustus bevestigd", deelde het gouverneurschap mee. Een van de slachtoffers, van 26 jaar oud, is overleden en een van haar kinderen die positief testte, is nog in leven" en wordt behandeld door de medische ploegen, zo staat in de mededeling.

"Sinds gisteren zijn de ploegen van de nationale coördinatie ter versterking naar hier gekomen om efficiënt mee te werken aan de strijd tegen deze ziekte", zei de gouverneur van Zuid-Kivu, Théo Ngwabidje, aan de pers.

De ebola-epidemie die sinds augustus 2018 in het oosten van Congo woedt, werd lange tijd ingedijkt in de rurale streken van Noord-Kivu en Ituri. Wel werden twee gevallen geregistreerd in buurland Oeganda. De ziekte wordt via rechtstreeks en nauw menselijk contact overgedragen en heeft een hoog sterftecijfer.

"Beni, Butembo, Goma, dat was nog binnen de perken te houden. Maar met de ziekte in Zuid-Kivu is het risico op verspreiding naar Kalemie (in de provincie Tananyika), Tanzania en Burundi enorm", aldus een verontruste Congolese epidemioloog en universiteitsprofessor.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • wim CLAES

    het wordt hoog tijd dat de UN ingrijpt in congo, de vredesmacht verspreid over gans het land en de belangrijkste zaken overneemt (onderwijs,gezondheid, transport en veiligheid) er is een overbevolking, een megakap en een leegroof van grondstoffen, en de hele bevolking is in gevaar.de vluchtelingen die hier komen aankloppen komen dan weer uit Kin, dus zijn helemaal niet in gevaar.