Ga naar de mobiele website
^ Top

Eerste Turken in buitenland kunnen al stemmen

Het referendum gaat over de invoering van een nieuw politiek stelsel waarbij president Erdogan veel macht krijgt.
AFP Het referendum gaat over de invoering van een nieuw politiek stelsel waarbij president Erdogan veel macht krijgt.
Turken kunnen vanaf vandaag buiten Turkije hun stem uitbrengen in een referendum over de macht van de president. De stemgerechtigden in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland kunnen naar de stembus. Het referendum is 16 april in Turkije.

Het referendum gaat over de invoering van een nieuw politiek stelsel waarbij de president veel macht krijgt. In het huidige stelsel leidt de premier de regering en is de president slechts een ceremoniële figuur. President Erdogan was lang premier, maar moest die functie na ruim elf jaar opgeven. Hij is sinds 2014 president en wil nu ook formeel de macht.

Bittere campagne
Erdogans plan is omstreden en zijn partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) voert een bittere campagne. In de landen waar vandaag gestemd kan worden, wonen naar schatting meer dan twee miljoen mensen met Turks stemrecht, de meesten (1,4 miljoen) in Duitsland.

De AKP rekent erop dat veel Turken in West-Europa die zich als kiezer hebben ingeschreven, uiteindelijk Erdogan steunen. In Turkije zelf kunnen op 16 april circa 53,3 miljoen mensen naar de stembus.

Turkse vrouwen brengen hun stem uit in het Turkse consulaat in Keulen.
EPA Turkse vrouwen brengen hun stem uit in het Turkse consulaat in Keulen.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug