Eerste top tussen Kim Jong-un en Poetin vindt eind deze maand plaats in Rusland

Kim Jong-un en Vladimir Poetin ontmoeten elkaar eind april voor het eerst.
Reuters/EPA Kim Jong-un en Vladimir Poetin ontmoeten elkaar eind april voor het eerst.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat eind deze maand naar Rusland voor een topontmoeting met president Vladimir Poetin. Dat heeft het Kremlin meegedeeld. Volgens de mededeling vindt de ontmoeting plaats op vraag van Moskou.

Hoewel Noord-Korea en Rusland er een vriendschappelijke relatie op nahouden, wordt het pas het eerste officiële bezoek van Kim aan Rusland. Een exacte plaats of een tijdstip voor de ontmoeting is nog niet bekendgemaakt. Moskou zegt enkel dat het “in de tweede helft van april” zal plaatsvinden.

Tijdstip
De voorbije dagen werd in de Russische en in de Zuid-Koreaanse pers al druk gespeculeerd over een mogelijke ontmoeting tussen Kim en Poetin. De Russische krant Izvestia schreef gisteren op basis van diplomatieke bronnen al dat de twee elkaar zouden treffen in de Russische stad Vladistok, niet ver van de grens met Noord-Korea. Dat zou dan gebeuren vlak voordat Poetin op 26 en 27 april naar China gaat, voor een economische top.

Volgens het Zuid-Koreaanse agentschap Yonhap heeft de Noord-Koreaanse luchtvaartmaatschapppij Air Koryo volgende week dinsdag een bijzondere vlucht richting Vladivostok gepland.

Sancties

Moskou zal wellicht aandringen op een versoepeling van de internationale sancties tegen Pyongyang in ruil voor toegevingen van Noord-Korea over zijn omstreden atoomprogramma.

Rusland zou volgens Russische media al tienduizenden Noord-Koreaanse gastarbeiders met een werkvergunning naar huis gestuurd hebben door de sancties. Noord-Koreaanse arbeiders in het buitenland worden gezien als een belangrijke inkomstenbron voor het nucleaire programma van Noord-Korea.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • robrecht Peeters

    een goede treinverbinding via de Chinese zijde route spoorweg zal wel ook mee spelen.Misschien komt hij binnenkort zelfs naar Brussel bij Juncker op bezoek.....