Eerste testvlucht voor 'vliegende auto' van Boeing

REUTERS
Een prototype van de 'vliegende auto' van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft met succes een eerste testvlucht uitgevoerd. Het elektrische toestel past in de grotere plannen rond autonome luchttaxi's.

De test vond plaats in Manassas in de staat Virginia. De kist steeg zoals een helikopter verticaal op, bleef ter plaatse zweven en landde opnieuw.

Het gaat slechts om een eerste testfase. Het is nog niet duidelijk wanneer luchttaxi's toegelaten zouden zijn of ze effectief in het verkeer komen. Verschillende bedrijven zitten evenwel in de wedloop voor de ontwikkeling van de vliegende auto. Ook aartsrivaal Airbus werkt aan een project, net als onder meer helikopterbouwer Bell of taxideelbedrijf Uber en chipproducent Intel.

Boeing is alvast tevreden met de bereikte "mijlpaal". "In een jaar tijd zijn we van een concept-design naar een vliegend prototype gegaan", aldus technologieverantwoordelijke Greg Hyslop van Boeing.
Het toestel meet 9 meter en heeft verschillende trekken van een sportvliegtuig met vleugels, een cockpit vooraan en een staartgedeelte, maar combineert dat met een propeller achteraan en verschillende propellers in een kader rondom, zoals bij een drone. Boeing mikt op een autonomie rond 80 kilometer.

REUTERS
REUTERS6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anyssa Recoura

  Heel cool.... jammer dat het niet echt lijkt op een auto

 • Jan Jansens

  Daar is niks auto aan.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Een autonomie van 80 km met zo een machine ? Daar zal een geweldige kilometerprijs aanhangen.

 • Daniel Corstjens

  Velen kunnen nu nog geen 50 km in 2 dimensies rijden zonder te botsen,wat gaat dat geven als ze ook nog eens in 3 dimensies gaan rijden?

 • RENE LENAERTS

  Krijg je op het werk niet geparkeerd; op voorwaarde dat je levend aankomt dan nog.