Eerste staking bij Ryanair geen onverdeeld succes

Frankfurt Hahn Airport.
EPA Frankfurt Hahn Airport.
De eerste staking bij Ryanair, waarbij de Duitse piloten vandaag van 5 tot 9 uur het werk neerleggen, lijkt vooralsnog geen onverdeeld succes. Op Frankfurt, de grootste luchthaven van Duitsland, zouden alle vluchten plaatsvinden zoals gepland. Toch is Duitse pilotenvakbond tevreden over de actie. Volgens de vakbond had de directie buitenlandse en freelance-piloten opgevorderd, en was er dus wel degelijk hinder voor het hele netwerk van de Ierse lagekostenmaatschappij. "De piloten ontbraken en dat zorgde voor vertragingen op het netwerk", aldus woordvoerder Markus Wahl.

In Frankfurt stonden deze ochtend zes vluchten gepland. Geen enkele moest worden gecanceld. Passagiers reageerden opgelucht.

Ook op de luchthaven Schönefeld in Berlijn gingen alle zeven vluchten door, waarvan één met vertraging.

Op andere luchthavens was er eveneens weinig te merken van de aangekondigde werkonderbreking. In totaal liepen negen van de 36 ochtendvluchten vertraging op.

Het was de pilotenvakbond Cockpit die tot de actie had opgeroepen, omdat Ryanair de vakbond nog niet heeft erkend. Begin januari staan er echter nieuwe gesprekken gepland, zij het slechts met een deel van de vakbondsvertegenwoordigers. Het zal van die gesprekken afhangen, of er in de toekomst nog meer acties volgen, aldus de woordvoerder van Cockpit. De werkonderbreking vanochtend dreigde een twintigtal vluchten te beïnvloeden, goed voor zo'n drieduizend passagiers.

De staking in Duitsland is de eerste sinds de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair in 1985 werd opgericht. Donderdagavond bestempelde het bedrijf de actie in Duitsland nog als "onnodig" en "ongerechtvaardigd", maar vrijdag wilde men geen commentaar meer kwijt. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean De Grande

    Blijkbaar is het met de uitbuiting minder erg gesteld als dat sommige (linkse?) "vertegenwoordigers van het personeel" ons willen laten geloven.