Eerste schermutselingen in Gaza na het ‘vredesplan’: Israëlisch leger treft doelwitten van Hamas

Het Palestijnse protest tegen het zogenaamde vredesplan is groot.
Photo News Het Palestijnse protest tegen het zogenaamde vredesplan is groot.
Israëlische vliegtuigen hebben verschillende doelwitten van Hamas getroffen op de Gazastrook. Onder meer een wapenfabriek kwam in het vizier. De aanvallen zijn een respons op de lancering van een raket vanuit Gaza op het zuiden van Israël. Dat projectiel kwam in open veld neer zonder schade of slachtoffers te maken.

De betrekkingen tussen Israël en het islamitische Hamas dat de Gazastrook controleert, verliepen de laatste tijd eerder vreedzaam. In december meldden Israëlische media nog dat Israël een informeel en langdurig staakt-het-vuren met Hamas overwoog. In ruil zou Hamas meer inspanningen doen om Palestijnse militanten die raketten op Israël afvuren tegen te houden en de grensprotesten te temperen.

Gevreesd wordt dat die stemming nu fors zal omslaan als gevolg van het zogenaamde vredesplan voor het Midden-Oosten. Het project van de Amerikaanse president Donald Trump bevat nog veel onduidelijkheden, maar lijkt vooral op maat van Israël gemaakt. 

Dat zorgde bij de Palestijnen al voor boze en verontwaardigde reacties. Honderden mensen kwamen op straat in Gaza om tegen het plan te protesteren en zowel Hamas als de Palestijnse Autoriteit lieten duidelijk blijken dat de 'deal van de eeuw' van Trump voor hen thuishoort in de vuilbak.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zal binnenkort de VN-Veiligheidsraad toespreken. Hij wil dan zijn verzet tegen het initiatief toelichten.