Eerste Russische trein arriveert op de Krim: Oekraïne start procedure wegens schenden territoriale grenzen

De trein rijdt over de beruchte brug die de geannexeerde Krim met het Russische vasteland verbindt.
AP De trein rijdt over de beruchte brug die de geannexeerde Krim met het Russische vasteland verbindt.
Het gerecht in Oekraïne heeft na de aankomst van de eerste Russische passagierstrein op het schiereiland Krim een strafprocedure geopend wegens het schenden van de territoriale grenzen. De trein uit Sint-Petersburg reed woensdag via de Krimbrug illegaal over de Oekraïense staatsgrenzen, meldt het parket-generaal in Kiev.

Rusland heeft de Krim in 2014 geannexeerd, ondanks internationaal protest. Vele landen beschouwen het schiereiland nog steeds als Oekraïens grondgebied.

De Russische president Vladimir Poetin had maandag de Krimbrug open verklaard voor het treinverkeer. De brug, die het Russische vasteland met de Krim verbindt, is 19 kilometer lang en internationaal erg omstreden. Zowel Oekraïne als de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben zich verzet tegen de bouw ervan.
Oekraïne stopte in 2014 zijn treinverbinding met de Krim. Dat er nu wel treinen vanuit Rusland naar de Krim rijden, noemt Kiev een schending van zijn soevereiniteit en zijn territoriale integriteit. 

De trein die in de nacht van dinsdag op woensdag aankwam op de Krim telt 17 wagons en heeft plaats voor 600 passagiers. De trein legde de afstand van 2.471 kilometer tussen Sint-Petersburg en Sebastopol af in 43,5 uur. De passagiers werden feestelijk verwelkomd in de havenstad op de Krim. Er is ook een dagelijkse treinverbinding tussen Moskou en de hoofdstad van de Krim Simferopol, die 2.000 kilometer lang is en ongeveer 33 uur duurt.

  De autoweg van de omstreden brug, die 228 miljard roebel kostte of 3,3 miljard euro, opende Poetin al vorig jaar. De bouwwerkzaamheden aan het spoor duurden meer dan vier jaar. 

AP
Een Russisch marinekoor verwelkomt in eindstation Sebastopol de reizigers uit Sint-Petersburg.
REUTERS Een Russisch marinekoor verwelkomt in eindstation Sebastopol de reizigers uit Sint-Petersburg.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lucien Switten

  Waar wacht de EU op om de onafhankelijkheid van de Krim te erkennen? Voor Bosnië en Kosovo was dit toch telkens geen probleem? Of hebben de Russen op de Krim niet de juiste godsdienst om gesteund te worden?

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Als een dief iets steelt wil dat niet zeggen dat hij daar automatisch eigenaar van wordt.

 • louis van hoeylandt

  de krim is van ouds altijd russische geweest pierre

 • stefan crama

  Enkele decennia geleden behoorde de Krim tot Rusland die dit schiereiland schonken aan Oekraïne als gebaar van goede wil na WO II. Leven daar bijna uitsluitend Russen die liever niets te maken hebben met Oekraïne en hun vijandige regering.

 • jeroen daniëls

  nou, Pierre Van Wijngaert, als je ooit in Brussel komt zie je ook wel een paar Belgen. De rest komt van ergens anders, mogen ze dat dan claimen?