Eerste Russische hypersonische raketten “operationeel”

Een intercontinentale raket gelanceerd ergens in Rusland, beeld gedeeld door het Russisch leger.
AP Een intercontinentale raket gelanceerd ergens in Rusland, beeld gedeeld door het Russisch leger.
Het Russische leger heeft zijn eerste regiment met hypersonische raketten operationeel verklaard. Het gaat om het Avangard-systeem, een van de nieuwste wapens die Moskou heeft ontwikkeld. President Vladimir Poetin heeft het tuig al eerder geprezen als "praktisch onoverwinnelijk".

De minister van Defensie Sergej Sjojgoe bracht Poetin op de hoogte van de indienstname van de strategische hypersonische raketten, zo maakte het ministerie van Defensie bekend aan de Russische persagentschappen. In december vorig jaar had het Russisch leger al bekendgemaakt dat het eerste regiment Avangard-raketten in de regio van Orenburg, in het Oeral-gebergte, zal worden ontplooid.

Volgens Moskou haalt de raket een snelheid van Mach 20 tot 27 (of 27 keer de snelheid van het geluid en meer dan 33.000 kilometer per uur). Volgens Poetin kan het wapen ook van richting en hoogte veranderen, en is het zo "praktisch onoverwinnelijk". Rusland verzekert dat het wapentype is staat is eender welk bestaand rakettenschild te doorbreken.

De Russische president Vladimir Poetin tijdens een eerder bezoek aan het nationale militaire controlecentrum om een testlancering van het Avangard-systeem te overschouwen.
AFP De Russische president Vladimir Poetin tijdens een eerder bezoek aan het nationale militaire controlecentrum om een testlancering van het Avangard-systeem te overschouwen.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • johan debue

    Heel juist Geert. Rusland is meer te vertrouwen dan de VS, die baas over de wereld willen spelen.

  • Geert Landsman

    Ik ben niet bang van Rusland, wel van de Navo en de USA. Rusland heeft tot hiertoe enkel vrede (willen) brengen. De USA steunt regimes die mensen vermoorden zoals Israël. Europa moet dringen een pakt met Rusland sluiten, dat is de enige toekomst die ons vrede blijft geven. De USA levert ons al 100 jaar ellende op.