Eerste Republikeinse uitdager voor Trump opgestaan in strijd om presidentschap 2020

Bill Weld.
EPA Bill Weld.
Bill Weld, een voormalige Amerikaanse gouverneur, heeft officieel aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt bij de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen van 2020. Hij is daarmee de eerste Republikein die officieel de strijd aangaat met Donald Trump. 

De 73-jarige Weld was bij de vorige verkiezingen kandidaat-vicepresident van de libertaire kandidaat-president Gary Johnson. Hij zei tijdens de campagne voor de race naar het Witte Huis toen dat er bij Trump ‘een steekje los zit’.

Weld verklaarde tegen CNN dat hij er naar uitkijkt om het tegen Trump op te nemen in de voorverkiezingen. Het zou ‘een politieke tragedie’ zijn als Trump er nog een termijn bij zou krijgen, zei hij. “Ik zou mezelf schamen als ik nu niet mijn hand zou opsteken en de uitdaging zou aangaan”, aldus Weld. De Republikein voegde er nog aan toe dat Trump “moeite blijkt te hebben om zijn gedrag in overeenstemming te brengen met de vereisten van de wet. Dat is een ernstige zaak in het Oval Office.”

lees verder onder de foto:

Bill Weld (links) als running mate van Gary Johnson voor de verkiezingen van 2016.
AFP Bill Weld (links) als running mate van Gary Johnson voor de verkiezingen van 2016.

“Onstabiele bullebak”

In het verleden bestempelde de ex-gouverneur Trump al als “bullebak van het schoolplein”, “onstabiel” en een president “wiens prioriteiten gericht zijn op de bewondering van zichzelf in plaats van op het welzijn van het land”. Weld zei dat het de hoogste tijd is om “terug te keren naar de principes van Lincoln - gelijkheid, waardigheid en kansen voor iedereen. Er is geen grotere zaak om voor te strijden dan te behouden wat Amerika echt groot maakt, ik ben klaar om die strijd te leiden.”

Weld is afkomstig uit Massachusetts en wordt beschouwd als een progressieve Republikein. In de jaren negentig bekleedde hij twee keer het mandaat van gouverneur. 

Bill Weld.
EPA Bill Weld.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Pintens

  en toch blijven er hier altijd maar beweren dat de Amerikaanse economie goed draait dankzij Trump. Ze vergeten alleen dat Obama indertijd de ganse economische crisis op z'n bord heeft gekregen en die economie er bovenop gekregen heeft. Trump heeft daar noegabollen mee te maken, hij teert enkel op wat Obama heeft verwezenlijkt. En BTW, er zijn een pak meer werklozen bijgekomen "dankzij" Trump's handelsoorlogen

 • Diane Bernaerts

  Hij heeft volledig gelijk met zijn analyse van Trump. Die vent is mentaal compleet ongeschikt voor het presidentschap.

 • Eric Deleu

  Hij heeft geen schijn van kans. Laagste werkloosheid in 50 jaar dus miljoenen jobs erbij dankzij het beleid van president Trump. Zwarten, latino’s, vrouwen de zwakste groepen in de samenleving komen nu aan de vak in dit kapitalisch land met bijna geen sociale voorzieningen.

 • Febe Chapin

  Ik wist niet dat presidenten werden uitgedaagd door mensen uit hun eigen partij. Maar des te beter in dit geval.

 • yves dekeersschieter

  Hij zal alle steun krijgen van CNN want hij is een progressieve republikein en vooral anti-Trump

Video