Eerste rebellen verlaten Oost-Ghouta

Soldaten van het Syrische leger in de rebellenenclave van Oost-Ghouta
AFP Soldaten van het Syrische leger in de rebellenenclave van Oost-Ghouta
De eerste strijders van de radicaal-islamitische rebellenorganisatie Tahrir al-Sham (HTS), ook bekend als al-Qaida in Syrië, en hun familie hebben volgens berichten de Syrische rebellenenclave van Oost-Ghouta verlaten. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat dertien HTS-strijders vrijdagavond laat met hun familie delen van Oost-Ghouta verlaten hebben die onder controle van de al even radicaal-islamitische groep Jaish al-Islam ('Leger van de Islam') staan.

Het door de staat gecontroleerde nieuwsagentschap Sana bericht dat een groep strijders het gebied via een veiligheidscorridor bij Al-Wafedin verlaten heeft. De Syrische tv toonde beelden van personen die in een bus stappen. Het Duitse nieuwsagentschap dpa vernam uit regeringsbronnen dat vier bussen 's avonds laat in de omgeving van Douma aangekomen zijn, om strijders en hun familie naar Idlib, in het noordwesten van het land, te brengen.

Jaish al-Islam maakte eerder bekend dat er een akkoord bestond met de Verenigde Naties en andere organisaties dat het HTS-strijders zou mogelijk maken om de omgeving te verlaten. Er zouden ongeveer 240 strijders van de rebellenorganisatie verblijven.

400.000 mensen vast

Oost-Ghouta, nabij hoofdstad Damascus, is een van de laatste gebieden in Syrië die nog onder controle staan van de rebellen. Ongeveer 400.000 personen zitten er vast. De regio ondergaat sinds midden februari het zwaarste offensief van de regering sinds het begin van de burgeroorlog zeven jaar terug. Activisten zeggen dat het leger en zijn bondgenoten inmiddels al meer dan de helft van het vroegere rebellengebied heeft teruggewonnen. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim Pot

  De VN helpen Al Qaeda strijders te ontkomen... Beeld je eens in. Stoute Assad wil die deugnietjes maar niet met rust laten. Foei Assad!

 • stefan crama

  Waarom mogen moordenaars het strijdtoneel verlaten en waar blijven de duizenden onschuldige burgers.

 • Frans Peeters

  Dank zij de ngo's veilige aftocht

 • Lucas Theophiel

  Wanneer gaan ze het werk eens afmaken ? Zodat er geen terroristen meer zijn en de mensen aan een opbouw kunnen beginnen ?

 • Erwin Lauwens

  En zo blijft het spelletje daar duren. Laat ze vertrekken dan kunnen ze elders herbeginnen. Ondertussen ons wel een schuldgevoel aanpraten met foto's van getroffen kinderen. Doe normaal zich overgeven of strijden tot de dood en de boel is er binnen een paar weken opgekuist.