Eerste officiële ontmoeting tussen VS en taliban

Zalmai Khalilzad, de Amerikaanse gezant voor vrede in Afghanistan
AP Zalmai Khalilzad, de Amerikaanse gezant voor vrede in Afghanistan
De Amerikaanse gezant voor vrede in Afghanistan, Zalmai Khalilzad, heeft gisteren een ontmoeting gehad met een delegatie van de taliban, om het einde van het conflict te bespreken. Het is de eerste officieel bevestigde ontmoeting tussen beide partijen.

Het overleg vond plaats in Qatar, volgens een verklaring van taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid, die vandaag naar de pers werd gestuurd.
"Een delegatie van het politieke bureau (...) heeft een ontmoeting gehad met het Amerikaanse onderhandelingsteam onder leiding van Zalmai Khalilzad", luidde het. Beide partijen zijn "overeengekomen om de vergaderingen voort te zetten".

De Amerikaanse ambassade in Afghanistan, gecontacteerd door AFP, weigerde commentaar te geven op het nieuws. Een eerste in de pers aangekondigde en nooit door partijen betwiste bijeenkomst vond plaats in juni in Doha na een driedaags staakt-het-vuren tussen Afghaanse veiligheidstroepen en de taliban. Maar de Amerikaanse diplomatie heeft altijd beweerd dat ze geen directe gesprekken wil voeren.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Lepoudre

  De VS kunnen in Afghanistan nooit winnen, jamais, never, als je de bevolking tegen hebt. Nu gaan ze er zich uit wringen met "een verdrag" of te wel een afdruipen zonder gezichtsverlies.

 • Ronny Biesen

  Nu gaat Trump al met terroristen praten. God behoed ons.

 • FRANK ANCKAERT

  is gelijk een afspraak met de duiven...maar ja met Trump kan je van alles verwachten hé....

 • Ronald Beintema

  Deze islamitische moordbende moet verboden worden!!!! Een groot gevaar voor het westen!!!!!!!