Eerste misviering sinds brand in Notre-Dame, mét bouwhelmen op

 Aartsbisschop van Parijs Michel Aupetit hield de dienst voor dertig priesters in de kapel achter het koor. Allemaal droegen ze een witte werfhelm.
AP Aartsbisschop van Parijs Michel Aupetit hield de dienst voor dertig priesters in de kapel achter het koor. Allemaal droegen ze een witte werfhelm.
Twee maanden nadat een verwoestende brand een groot deel van de Notre-Dame in de as legde, vond er deze namiddag voor het eerst opnieuw een misviering plaats in de beroemde kathedraal in Parijs. Aartsbisschop van Parijs Michel Aupetit ging de viering samen met andere priesters voor. Er was slechts een dertigtal mensen, onder wie de helft priesters, aanwezig. Allemaal droegen ze een helm uit veiligheidsoverwegingen.

De misviering ging om 18 uur van start in de kapel in het oostelijke deel van de kathedraal, achter het hoogaltaar. Deze kapel van de Maagd is gespaard gebleven bij de brand. 

“Nog steeds in leven”

Er waren vanwege veiligheidsredenen geen gelovigen aanwezig bij de mis, alleen priesters. Zij droegen ook allemaal een veiligheidshelm, vanwege het mogelijke instortingsgevaar. Het gebouw verkeert nog in slechte staat en meerdere muren en stukken dak staan nog op instorten. Ook ligt er nog veel puin in en rond de kathedraal.

In zijn homilie zei aartsbisschop Aupetit dat de kathedraal nog steeds “in leven” is. Hij voegde eraan toe dat de Notre-Dame vooral een “plaats van geloof” is. “Deze kathedraal is een plaats van aanbidding, het is zijn enige en unieke doelstelling. Vandaag zijn er geen toeristen.” 

AFP
AFP
REUTERS
AP

De Notre-Dame geraakte bij de brand van 15 april zwaar beschadigd. President Emmanuel Macron beloofde om de kathedraal binnen de vijf jaar weer op te bouwen. 

EPA
AFP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paola nerozzi

  Wat een klucht hoe idioot is dit niet ga dan niet naar de mis alleen maar om op te vallen voor mijn part mogen ze het plat gooien

 • Marc Geerts

  Als er gevaar is voor instorting moeten ze met of zonder helm daar het gevaar niet opzoeken. Mooi voorbeeld hoe het niet moet. Aleluja

 • Mark De vos

  Zo gelovig zijn ze dat ze een helm nodig hebben. Ze vergeten dat God ze zal beschermen. Dit is echt gedaan voor het geld!!!!!!

 • Julia Wouters

  Oke, en de oorzaak van de brand aub?

 • Roland Meerten

  een grootte farce wat hier tentoongesteld wordt. Hun God heeft alleszins de brand niet geblust dus dat moeten ze eigenlijk zien als een teken van God.