Eerste migranten komen aan in Mexico-Stad op weg naar VS

De eerste migranten in het Jesus 'Palillo' Martinez Stadion in Mexico-Stad.
EPA De eerste migranten in het Jesus 'Palillo' Martinez Stadion in Mexico-Stad.
Zo’n 1.700 migranten uit Centraal-Amerika zijn aangekomen in Mexico-Stad, als tussenstop naar de Verenigde Staten. Het gaat om een voorhoede van de zogenaamde “migrantenkaravaan” waar president Donald Trump al weken voor waarschuwt en die hij ook gebruikt in zijn verkiezingscampagne voor de tussentijdse Amerikaanse parlementsverkiezingen.

Migranten uit Honduras, Guatemala en El Salvador verzamelden zondag in een stadion in de Mexicaanse hoofdstad. Vier weken geleden vertrokken ze uit Honduras, uit onvrede over armoede en geweld in hun thuisland. Duizenden mensen hebben zich bij de mars aangesloten. In Mexico-Stad zijn de migranten nog ongeveer duizend kilometer verwijderd van de grens met de Amerikaanse staat Texas. 

Nog eens ongeveer 2.000 migranten bevinden zich op de route van het zuidelijk gelegen Oaxaca naar Puebla. Deze mensen hebben zich in meerdere kleine groepjes opgedeeld. 
Twee andere “migrantenkaravanen” bevinden zich nog zuidelijker, in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Het gaat om zo’n 1.500 mensen uit Honduras en 2.000 uit El Salvador.

“Invasie”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de migranten meermaals opgeroepen terug te keren omdat ze volgens hem “hun tijd verdoen'' en niet in de VS zullen worden toegelaten. Gisteren nog riep de president de migranten op om rechtsomkeer te maken, toen hij sprak op een campagnerally in de staat Tennessee. “Dit is een invasie. Het kan me niet schelen wat ze zeggen.”

Voormalig president Barack Obama gooide het over een heel andere boeg. “Ze vertellen ons dat de grootste bedreiging voor de VS een groep van arme, hongerige migranten is duizend kilometer verderop”, zei Obama op zondag 
tijdens een rally in Indiana. “Zulke tactieken maken mensen bang.”

Een vierduizendtal migranten zijn op weg naar de VS sinds begin oktober.
AP Een vierduizendtal migranten zijn op weg naar de VS sinds begin oktober.
Mexico-Stad maakt zich klaar om duizenden migranten tijdelijk op te vangen.
EPA Mexico-Stad maakt zich klaar om duizenden migranten tijdelijk op te vangen.

Bekijk ook:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eddie deleener

  Wat komt die flauwe plezante Obama zich moeien?? Denkt die nu echt dat hij nog president is? Een dikke zakkenvuller is het die in 8 jaar niks heeft verwezenlijkt.

 • Gerry Cle

  Nog even en die mensen hun ellende is voorbij. Trump heeft reeds 10 000 soldaten gestuurd met hulpmiddelen om ze menswaardig op te vangen en hun asielaanvraag te registreren.

 • Kris Van Laer

  zijn al de mensen hier misschien vergeten dat Amerika het zuiden destijds heeft afgenomen met geweld van de latino bevolking? Heer Jaak Meyers, al ooit in Texas geweest mss? Ik al 2x en nog nooit een wapen gezien, maar wel heel veel vriendelijke latinos.

 • Fons Casteels

  Inderdaad mijnheer Meyers: de rijke Democrats in hun dure villa's en lofts bellen de politie voor illegale anderskleurige tresspassers. En als de politie te lang wegblijft, dan maken die Democrats gebruik van het Tweede Amendement. In Texas valt net nog mee, maar in California, waar de superrijke left-liberals wonen, is het echt erg.

 • Christophe Vandepoel

  Wat een triestig geval die obama met een even triestig betoog. Hij heeft 8 jaar eraan gezeten, weinig positiefs nagelaten aan de wereld dat kunnen we wel zien. Een beetje seuterig praten om de 'goedmens' te paaien lijkt wel het enige dat die kan.