Eerste homohuwelijk in Oostenrijk voltrokken

Deze verkeerslichten werden in 2015 in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen geïnstalleerd.
AFP Deze verkeerslichten werden in 2015 in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen geïnstalleerd.
De twee vrouwen die de aanleiding waren voor het invoeren van huwelijksgelijkheid in Oostenrijk zijn vandaag getrouwd. Daarmee is het eerste homohuwelijk in het land voltrokken.

In december oordeelde het Grondwettelijk Hof dat de bestaande wetten discriminerend waren. Het hief de bepalingen op die het huwelijk voorbehield aan heteroseksuele koppels, terwijl koppels van hetzelfde geslacht enkel geregistreerde partnerschappen konden aangaan.

"Vandaag is een historische dag van vreugde", zei Helmut Graupner, de advocaat en activist die de vrouwen vertegenwoordigde in het Hof. Ze vochten de wet aan samen met vier andere koppels.

Het vonnis van de rechtbank stelde het traditionele huwelijk open voor homoseksuelen en geregistreerde partnerschappen voor heteroseksuelen. Voor het brede publiek gaat het vonnis in vanaf 1 januari volgend jaar, maar de betrokken koppels kregen het recht om onmiddellijk te trouwen.

Oostenrijk is het 16de land in Europa en het 26ste land ter wereld dat het huwelijk mogelijk maakt voor iedereen, volgens het Lambda Legal Committee, een groep die de rechten van de LGBT-gemeenschap verdedigt en wordt voorgezeten door Graupner. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Freddy De Vos

    En dat brengt ons alweer een stap dichter bij de ideale wereld!