Eerste groep migranten van reddingsschip Lifeline heeft Malta verlaten

REUTERS
In Malta heeft een eerste groep van migranten die door het reddingsschip Lifeline uit zee werden opgepikt, het land verlaten. Frankrijk heeft de 52 mensen opgenomen. Dat heeft een woordvoerder van de Maltese regering in Valletta gezegd. 

De migranten kwamen vanochtend op de Parijse luchthaven Roissy Charles de Gaulle toe. Het gaat onder meer om 42 Soedanezen en 3 Eritreeërs. De andere migranten komen uit Somalië, Tsjaad, Kameroen, Togo en Ivoorkust. Ze zullen volgens Parijs "zeer snel" het statuut van vluchteling krijgen.

In totaal verklaarden negen landen zich bereid om een deel van de opvarenden van het schip van de Duitse hulporganisatie Mission Lifeline op te vangen. België liet weten maximaal vijftien vluchtelingen op te zullen vangen.

AFP

De Lifeline had migranten voor Libië uit zee opgepikt maar bleef daarna bijna een week lang op volle zee geblokkeerd omdat het nergens mocht aanmeren. Nadat Malta de belofte had gekregen dat de vluchtelingen over verschillende EU-landen verdeeld zouden worden, gaf Valletta het schip uiteindelijk de toestemming om een Maltese haven binnen te lopen.

De Duitse kapitein moet zich voor de rechter verantwoorden omdat het schip niet reglementair zou zijn geregistreerd. Bovendien heeft de kapitein volgens Malta de aanbevelingen van de Italiaanse autoriteiten genegeerd om de berging van de migranten over te laten aan de Libische kustwacht. Claus-Peter Reisch werd inmiddels op borg vrijgelaten, maar mag het eiland niet verlaten. De ngo ziet in de beschuldigingen een politieke criminaliseringscampagne. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rosa Cockx

  Weeral die hier komen profiteren. Heel Afrika komt naar hier goe bezig zeker?

 • Anita Billen

  De kapitein negeerde de aanbevelingen v/d Italiaanse autoriteiten om ze naar Libië te sturen en Europa neemt ze toch binnen. Wat komen die is Europa doen? Foei Europese politiekers,

 • Gerry Cle

  Als de Europese landen vinden dat Ngo's geen drenkelingen mogen oppikken moeten ze zelf maar reddingsboten sturen. Mensen bewust laten verdrinken is geen oplossing. Het is ook heel naïef om te denken dat wanhopige mensen niet meer naar Europa zullen vluchten als er geen reddingsboten zijn of hun asielaanvraag zal geweigerd worden. Ze zullen even massaal blijven toestromen en illegaal een leven proberen op te bouwen.

 • Lea Van Heybeeck

  Daaraan zie je dat dit voor de NGO’s big business is..bestraf hen, pak de subsidies af!

 • Philippe De Werkmens

  Moesten NGO's stoppen met boten te sturen, dan verdrinken er 0 migranten. Zij en niemand anders zijn verantwoordelijk voor al die doden.