Eerste geval van apenpokken vastgesteld in Groot-Brittannië

Illustratiefoto
thinkstock Illustratiefoto
In Groot-Brittannië is een eerste geval van apenpokken vastgesteld. Britse media hebben dit vandaag gemeld op basis van een waarschuwing van de nationale gezondheidsdienst. 

De ziekte werd aangetroffen bij een Nigeriaan die vorige week vanuit zijn thuisland naar Londen is gevlogen. Apenpokken is een zeldzame virale aandoening, die minder gevaarlijk is dan de pokken en verkregen wordt na contact met dieren. De kans dat mensen elkaar besmetten, is erg beperkt. De meeste mensen genezen ook na enkele weken.

De zieke persoon verbleef op een marinebasis in Cornwall, maar is intussen overgebracht naar het Royal Free Hospital in Londen, dat gespecialiseerd is in infectieziekten. De nationale gezondheidsdienst gaat nu contact opnemen met personen die mogelijk in aanraking kwamen met de Nigeriaan, om hen informatie en advies te verschaffen. Het gaat dan vooral om de passagiers op de lijnvlucht van 2 september naar Londen.

Bij apenpokken heeft men griepsymptomen (koorts, rillingen, hoofd- en spierpijn) en een kenmerkende huiduitslag met blaasjes. De symptomen duren meestal enkele weken. De meeste mensen genezen, al bestaat er een kleine kans op complicaties met de dood tot gevolg.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Onlangs werden twee toestellen in quarantaine gezet omdat tientallen mensen gelijktijdig griep kregen. Tijd voor maatschappijen om aan de douane poort al controles met oorthermometer uit te voeren en direct persoon met verhoging verbieden op te stappen.

 • Ronny Van de Wal

  De ziekte wordt van apen op eekhoorns overgedragen. De infectie van de mens met het virus vindt plaats wanneer geïnfecteerde eekhoorns of apen worden aangeraakt of wanneer het vlees van deze dieren wordt gegeten.Vroeger kwamen apenpokken hoofdzakelijk in Afrika voor, vooral in de landen van West en Centraal Afrika. Overdracht persoon op persoon zeldzaam maar komt voor.

 • madeleine meersman

  Waren dat die twee vliegtuigen waar mensen "met plotse griepsymptomen" allemaal ziek werden.

 • André Castelot

  En wie die uitleg gelooft, gelooft in de sint.