Eerste ebolageval op Britse bodem

De Britse hulpverleenster die recent terugkeerde uit Sierra Leone werd opgenomen in een hospitaal in Glasgow.
AFP De Britse hulpverleenster die recent terugkeerde uit Sierra Leone werd opgenomen in een hospitaal in Glasgow.
In Schotland is een uit West-Afrika teruggekeerde hulpverleenster in de strijd tegen ebola zelf besmet geraakt. De vrouw wordt voorlopig in een ziekenhuis in Glasgow behandeld. De ziekte is in een nog zeer vroeg stadium vastgesteld, luidde het vanavond in een mededeling van de Schotse deelregering in Edinburgh. Het gevaar voor andere mensen is daarom "erg laag".

De vrouw was zondagavond via de Marokkaanse stad Casablanca en Londen Heathrow, de grootste luchthaven van Europa, in een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways naar huis teruggekeerd. Ze had in Sierra Leone als medewerkster van de gezondheidszorg bij de strijd tegen het dodelijk virus geholpen. Maandagochtend was ze naar het ziekenhuis gegaan, omdat ze zich niet goed voelde. Ze wordt voorlopig in quarantaine in het ziekenhuis behandeld.

Elk contact dat de vrouw heeft gehad met andere mensen wordt nu gecontroleerd, luidt het. Iedereen, die mogelijk gevaar op een infectie heeft gelopen, zal gecontacteerd worden. In overeenstemming met de Britse regelgeving voor ebola-gevallen zal de patiënte zo snel mogelijk naar een ziekenhuis in Londen overgebracht worden, waar de verzorging en behandeling het best gewaarborgd is.

Het is het eerste geval van ebola binnen Groot-Brittannië. Eerder werd er al wel een in Afrika ziek geworden Britse hulpverlener naar huis overgevlogen.

Sierra Leone is het zwaarst getroffen door de uitbraak van het dodelijk virus. Ruim 9400 van de 20.000 geregistreerde besmettingen vond plaats in het land.

20.000 besmettingen

Meer dan 20 duizend mensen zijn sinds de ebola-uitbraak eind 2013 begon, besmet geraakt met het virus. Bijna achtduizend mensen zijn overleden aan de ziekte, zo meldt Wereldgezondheidsorganisatie WHO. 

Verreweg de meeste van de 20.081 besmettingen vonden plaats in Sierra Leone, Guinee en Liberia, in het westen van Afrika. Sierra Leone is het zwaarst getroffen door de ebolacrisis. In dat land loopt het aantal besmettingen bovendien nog altijd op. Inmiddels zijn in dat land 9.400 mensen besmet geraakt met het virus.

De gegevens van de WHO lopen tot en met 27 december in Guinee en Sierra Leone, en tot en met 24 december in Liberia. Het eerste geval van de dodelijkste uitbraak van het virus ooit dateert van 26 december 2013. Toen stierf een peuter in Guinee aan een toen nog mysterieus virus.