Eerste drie maanden meer dan vijftig gevallen van seksueel misbruik gemeld bij VN

AFP
Bij de Verenigde Naties zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 54 gevallen gemeld van seksueel misbruik en uitbuiting door VN-medewerkers. Onder de 66 slachtoffers zijn er minstens 13 minderjarige meisjes. Van 16 slachtoffers is de leeftijd niet gekend. Dat zei een woordvoerder van de VN.

Secretaris-generaal Antonio Guterres gaf bij zijn aantreden in 2017 aan dat hij seksueel geweld binnen de VN wilde uitroeien. Sinds 2014 kwamen er bij de internationale organisatie alsmaar meer klachten binnen van seksueel misbruik, vooral tegen blauwhelmen in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De tussen 1 januari en 31 maart gemelde gevallen draaien rond VN-medewerkers die ontvangers van noodhulp van de organisatie misbruikt of uitgebuit hebben. In 14 gevallen gaat het om vredesmissies (blauwhelmen), terwijl 18 klachten bureaus voor hulpprogramma's betreffen. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Daantje Daniella Thys

    Geen enkele vrouw zou dit mogen meemaken, maar ik denk dat er alleen al in België op diezelfde periode even kinderen sequeel misbruikt worden, en daar wordt ook niks aan gedaan door onze fantastische rechters

  • Andy Verachtert

    Elke macht of invloed kan leiden tot machtsmisbruik en dat gebeurt ook vaak. Bekende spreuk :" Wat is de zin van macht als je die niet kan misbruiken ? ". Elke vorm van macht of invloed is dus verdacht. Hoe meer invloed, hoe meer verdacht. Dit vormt een opdracht voor de wakkere burger.

  • Pieter Paulus

    Topje vd ijsberg ik heb genoeg gezien ik Afrika wat onze (schijn)heilige linkse christelijke en andere bewegingen uitspoken om van te brak...