Eerste dode dit jaar bij beklimming van Mount Everest, Ierse professor nog vermist

Een bergbeklimmer uit India kwam om het leven tijdens de beklimming van de Mount Everest.
Shutterstock Een bergbeklimmer uit India kwam om het leven tijdens de beklimming van de Mount Everest.
Een bergbeklimmer uit India is de eerste die dit jaar om het leven is gekomen bij het beklimmen van de Mount Everest in Nepal, de hoogste berg ter wereld. Een bergbeklimmer uit Ierland, Seamus Lawless, een assistent-professor van het gerenommeerde Trinity College in Dublin, wordt vermist. Dat heeft de organisatie van de expeditie vandaag bekendgemaakt.

Bergbeklimmer Ravi Thakar (28) werd deze ochtend dood aangetroffen in zijn tent in kamp 4 op 7.920 meter hoogte. Dat is de laatste halte voor het bereiken van de top van de hoogste berg ter wereld. Het team van de onfortuinlijke klimmer was er op krachten aan het komen na een geslaagde klim naar de top. "We proberen zijn lichaam nu terug te halen", zei Mingma Sherpa van de organisatie Seven Summit Treks.

Naar een andere klimmer van dezelfde expeditie, de Ier Seamus Lawless (39) , wordt momenteel een zoekactie gehouden. Hij zou gisteren gevallen zijn in de 8.300 meter-zone. De twee alpinisten behoorden tot een groep van acht personen, bij wie ook de Zuid-Afrikaanse Saray N'Kusi Khumalo hoort, de eerste zwarte (vrouwelijke) klimmer die boven op het dak van de wereld heeft gestaan.

Klimmer Seamus Lawless viel gisteren in de 8.300 meter-zone.
Facebook Seamus Lawless Klimmer Seamus Lawless viel gisteren in de 8.300 meter-zone.

Nog maar enkele uren voor het nieuws van Lawless zijn verdwijning, had de universiteit van Dublin met vreugde op Twitter gemeld dat haar leden van de expeditie "Ireland on Everest" de top hadden bereikt. Bij de tweet ook een foto waarin Lawless lachend poseert naast Jenny Copeland, die zich samen met Seamus had getraind om de klim aan te kunnen. De twee Ieren, 39 en 40 jaar oud, lieten zich sponsoren voor de trip en brachten zo met hun beklimming geld in het laatje voor een goed doel. 

Daarnaast is ook een militair uit India omgekomen op de Makalu, een berg meer naar het westen en de vijfde hoogste ter wereld. Ook bij die expeditie is een andere militair uit India vermist. 

Dodental

Het klimseizoen loopt naar het einde op de besneeuwde pieken van Nepal. Tussen eind april en eind mei zijn de omstandigheden normaal optimaal om de beklimmingen tot een goed einde te brengen.

Vorig jaar vielen er vijf doden op de Everest. En vorige woensdag behaalde de Nepalese berggids Kami Rita Sherpa met zijn 23ste klim naar de top van de Everest het record van de meeste beklimmingen op de 8.848 meter hoge berg.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.