Eerste "cyberdissident" in China veroordeeld tot 12 jaar cel

“Cyberdissident” Huang Qi.
AFP “Cyberdissident” Huang Qi.
De oprichter van een Chinese internetsite die schendingen van mensenrechten aan het licht brengt, is vandaag tot twaalf jaar cel veroordeeld. Het is een van de zwaarste straffen die een dissident in China tegen zich heeft horen uitspreken in de laatste jaren.

Huang Qi (56) is schuldig bevonden aan "het bekendmaken van staatsgeheimen" en zag goederen van hemzelf verbeurd verklaard worden ten bedrage van 26.100 euro door de volksrechtbank van Miangyang.

Huang Qi staat al vrij lang te boek in China als een dissident. Sinds 2000 is hij beheerder van de internetsite "64 Tianwang" - die geblokkeerd wordt in de Volksrepubliek - waarin hij de protesten op het Tiananmenplein in Peking van 4 juni 1989 in herinnering brengt. Het protest is in China bekend onder de naam van de datum waarop het plaatsvond, namelijk 6-4 (in zesde maand, op de vierde dag).

Niet eerste celstraf

Huanq Qi, die volgens mensenrechtenorganisaties gezondheidsproblemen heeft, is opgepakt in 2016, kort nadat hij de prijs voor persvrijheid van Reporters Zonder Grenzen en TV5 Monde had gekregen. Die had hij in 2004 ook al ontvangen, nadat hij toen al tot vier jaar celstraf was veroordeeld. Hij was de eerste dissident die een celstraf kreeg, omdat hij zijn ideeën via het internet verspreidde.

In 2009 werd hij opnieuw veroordeeld, dit keer tot drie jaar cel, nadat hij de fouten bij de bouw van schoolgebouwen had aangeklaagd die ingestort waren bij de aardbeving in Sichuan (waarbij 87.000 mensen omkwamen of vermist raakten).

De zwaarste straf die een politieke tegenstander van het Chinese regime kreeg sinds president Xi Jinping aan de macht is, was voor de dissident Qin Yongmin, die vorig jaar tot 13 jaar cel werd veroordeeld voor subversie.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Michel Jacobs

    Schandalig, China zou zo een fantastisch land kunnen zijn, maar de machtsobessie van zijn leiders verhindert dat.