Eerste crash hypermodern Russisch jachtvliegtuig

De Soechoj Soe-57 op archiefbeeld.
AP De Soechoj Soe-57 op archiefbeeld.
Een van Ruslands meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen is tijdens een testvlucht neergestort. De Soechoj Soe-57 kwam dinsdag terecht in het dunbevolkte Verre Oosten van Rusland, meldt de Russische maker OAK. De piloot bleef ongedeerd door zichzelf met de schietstoel tijdig in veiligheid te brengen.

Het is naar verluidt de eerste crash met een Soechoj Soe-57. Het Russische ministerie van Defensie stelt een onderzoek in naar de oorzaak. Mogelijk zat het euvel in het stuursysteem, meldt persbureau TASS op basis van ingewijden.

De Soechoj Soe-57 is het Russische antwoord op de F-22 Raptor van de Verenigde Staten. Dat jachttoestel lijkt qua uiterlijk op de F-35 Lightning II, ofwel Joint Strike Fighter (JSF), maar is vooral geproduceerd om het luchtgevecht aan te gaan, terwijl de F-35 veelzijdiger is. De F-22 haalt dan ook een snelheid van zo'n 2400 kilometer per uur, waar de JSF nog geen 2000 haalt.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kristof Van Impe

  en hoeveel gevechten vinden er in het echt plaats in de lucht?

 • Steven van Soom

  ten 1steis de F35 een netwerktoestel en een penetratie toestel en geen air to air.ten 2de F35 heeft amper problemen op 1 model na en ivm de raptor meer dan een decennia out,de russen noch de chinezen komen aan de raptor als het om luchtoverwicht gaat,de raptor is dan ook een echt beest in de lucht,terwijl rusland nog in fase 5 zit zijn de amerikanen in 6 en zelfs 7 bezig

 • Frans Peeters

  Het is voor niks niet dat Rusland het wereldwijd internet verkeer wil veranderen

 • Benny Roosen

  Wat betreft de F-35 : in juni heeft dit toestel de 200.000 vlieguren overschreden en werd het 400ste toestel afgeleverd. Er zijn ondertussen 2 toestellen neergestort waarbij het tweede veroorzaakt werd door een desoriëntatie van de piloot. Niet echt slechte cijfers.... Ze vallen echt niet zomaar uit de lucht.

 • Ramon Simon

  De F35 vliegt nog niet eens, kan je moeilijk crashen. Vliegdekschepen? Ze hebben er maar een dat niet meer strijdvaardig is. Ze kunnen er ander een kopen van China. Maar al dat materieel is nutteloze. Volleige vernietiging van kernwapens plus moderne wapen die luchtafweer niet kan stoppen dat een hele vloot kan uitschakelen.