Eerste Chinees overleden aan vogelgriep in anderhalf jaar

EPA
In de Chinese stad Shenzen, in het zuiden van het land, is een man overleden aan het dodelijke vogelgriepvirus. Het gaat om het eerste dodelijke geval in 18 maanden tijd in China, aldus de autoriteiten.

De 39-jarige man, van beroep buschauffeur, werd op 21 december ziek. Hij zou blijkbaar geen contact hebben gehad met gevogelte vooraleer ziek te worden. Het slachtoffer testte positief op het H5N1-virus. Volgens de autoriteiten vertonen 120 mensen die onlangs in contact zijn geweest met de man, geen ziekteverschijnselen.

Dinsdag verhoogde Hongkong, dat grenst aan Shenzen, zijn alarmniveau voor vogelgriep en werd een voorlopig embargo afgevaardigd voor de invoer van levend gevogelte. Dat gebeurde na de dood midden december van gevogelte dat drager was van het H5N1-virus.
 
Het H5N1-virus is dodelijk is 60 procent van de gevallen. Tot op heden wordt het virus overgedragen van dier naar mens, maar experts vrezen dat het vogelgriepvirus zodanig kan muteren dat het niet door gevogelte maar ook tussen mensen gemakkelijk overgedragen kan worden, wat tot een gevaarlijke wereldwijde pandemie kan leiden. (belga/gb)