Eerste cannabisshops openen deuren in Californië

Toeristen ruiken aan de cannabisplantjes in de Green Pearl Organics winkel in Desert Hot Springs.
AFP Toeristen ruiken aan de cannabisplantjes in de Green Pearl Organics winkel in Desert Hot Springs.
Een verkoper bij een selectie van cannabisplantjes in Oakland, Californië.
EPA Een verkoper bij een selectie van cannabisplantjes in Oakland, Californië.
In de Amerikaanse staat Californië zijn de eerste cannabiswinkels geopend. Vanaf 1 januari is het recreatief gebruik van de drugs er legaal.

In Californië is sinds 1996 al het medicinaal gebruik van cannabis toegelaten, maar nu is het de grootste Amerikaanse staat waar ook recreatief gebruik legaal is. Burgers ouder dan 21 jaar mogen er voortaan tot 28,5 gram op zak hebben en mogen thuis ook zes cannbisplantes bezitten. De drugs mogen echter nog steeds niet in het openbaar genuttigd worden. De nieuwe wet werd in 2016 per referendum goedgekeurd.

Tientallen licenties

Maandagochtend lokale tijd deden de eerste officiële cannabisshops de deuren open. Verspreid over de hele staat kregen voorlopig nog maar enkele tientallen uitbaters een licentie, die zowel door de staat als door de lokale autoriteiten moet worden goedgekeurd. Onder meer in Oakland, Berkeley, San Jose, Santa Cruz en San Diego kunnen geïnteresseerden al terecht voor legale cannabis. Los Angeles en San Francisco hebben nog geen licenties uitgevaardigd.

De legalisering van cannabis in Californië zal volgens experten de recreatieve markt in de Verenigde Staten doen toenemen tot 3,7 miljard dollar in 2018 en tot meer dan 5 miljard in 2019. Het recreatief gebruik van cannabis is naast Californië ook toegelaten in zeven andere staten en het District of Columbia, dat de hoofdstad Washington omvat.

Een verkoopster achter de toonbank bij de Harborsite in Oakland.
EPA Een verkoopster achter de toonbank bij de Harborsite in Oakland.
Cannabisproducten in de Harborsite in Oakland.
EPA Cannabisproducten in de Harborsite in Oakland.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stijn Struelens

  Nu europa nog!!!!

 • lut vanhyfte

  Hoeveel miljarden loopt onze gepluimde schatkist niet mis door verachtelijke discriminatie van drugs...

 • walter vermeulen

  zouden ze beter hier ook doen men doet het.toch en hef daar belasting

 • Pierre Bonte

  Perfect voor iedereen die het nodig heeft voor zijn gezondheid,ja nu jammer dat we de andere wegen moeten opzoeken.gelukkig nieuwjaar iedereen

 • Remi Verbeke

  Super, wanneer volgt België ???