Eén van zijn slachtoffers herkende hem in Duits asielcentrum: Syriër bleek folteraar en moordenaar

Thinkstock
In Aleppo zaaide hij dood en vernieling als leider van een militie. Als vluchteling kwam hij naar Duitsland. Maar een van zijn slachtoffers herkende hem in een asielcentrum. Nu is hij in Düsseldorf veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De veroordeelde was in Aleppo actief als leider van een militie onder de vlag van het Vrije Syrische leger. Onder de strijdnaam Abu Dhib ('Vader van de wolf') voerde hij een waar schrikbewind. Mensen werden ontvoerd, gevangenen werden zwaar mishandeld en gefolterd. Soms deed hij dat "eigenhandig" en in andere gevallen gebeurde het "onder zijn verantwoordelijkheid".

Op een gegeven moment trok hij weg uit Syrië en vroeg asiel aan in Duitsland. In een opvangcentrum kreeg een van zijn slachtoffers de schok van zijn leven nadat hij de folteraar en moordenaar had herkend. De politiediensten lieten de Syriër maandenlang schaduwen vooraleer een speciale eenheid de oorlogsmisdadiger in april 2016 arresteerde.

Rechtbankvoorzitter Frank Schreiber verklaarde dinsdag dat de man verantwoordelijk was voor oorlogsmisdaden zoals marteling en moord, evenals ontvoeringen. De 43-jarige Syriër werd dinsdag in Düsseldorf tot een levenslange celstraf veroordeeld.
57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lutgard Crombez

  En nu mag die moordenaar levenslang gratis leven in de luxe van een westerse gevangenis...

 • Lutgard Crombez

  En nu mag die moordenaar levenslang gratis leven in de luxe van een westerse gevangenis...

 • Lutgard Crombez

  En nu mag die moordenaar levenslang gratis leven in de luxe van een westerse gevangenis...

 • Lieve Vandamme

  "Vluchteling" ??? Crimineel, die in het Westen "gestraft" voor zijn wreedheid , folteringen, moord in een "luxecel" mag doorbrengen....Zulke mensen zouden in eigen land moeten berecht worden....

 • Patrick Voet

  Ze weten niet eens of de geregistreerde illegalen de waarheid spreken over wie ze zijn, laat staan wat er onder de radar binninkomt. Europa is zo lek als een zeef.