Eén van zijn slachtoffers herkende hem in Duits asielcentrum: Syriër bleek folteraar en moordenaar

Thinkstock
In Aleppo zaaide hij dood en vernieling als leider van een militie. Als vluchteling kwam hij naar Duitsland. Maar een van zijn slachtoffers herkende hem in een asielcentrum. Nu is hij in Düsseldorf veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De veroordeelde was in Aleppo actief als leider van een militie onder de vlag van het Vrije Syrische leger. Onder de strijdnaam Abu Dhib ('Vader van de wolf') voerde hij een waar schrikbewind. Mensen werden ontvoerd, gevangenen werden zwaar mishandeld en gefolterd. Soms deed hij dat "eigenhandig" en in andere gevallen gebeurde het "onder zijn verantwoordelijkheid".

Op een gegeven moment trok hij weg uit Syrië en vroeg asiel aan in Duitsland. In een opvangcentrum kreeg een van zijn slachtoffers de schok van zijn leven nadat hij de folteraar en moordenaar had herkend. De politiediensten lieten de Syriër maandenlang schaduwen vooraleer een speciale eenheid de oorlogsmisdadiger in april 2016 arresteerde.

Rechtbankvoorzitter Frank Schreiber verklaarde dinsdag dat de man verantwoordelijk was voor oorlogsmisdaden zoals marteling en moord, evenals ontvoeringen. De 43-jarige Syriër werd dinsdag in Düsseldorf tot een levenslange celstraf veroordeeld.
59 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lutgard Crombez

  En nu mag die moordenaar levenslang gratis leven in de luxe van een westerse gevangenis...

 • Lutgard Crombez

  En nu mag die moordenaar levenslang gratis leven in de luxe van een westerse gevangenis...

 • Lutgard Crombez

  En nu mag die moordenaar levenslang gratis leven in de luxe van een westerse gevangenis...

 • Erik Snarevlis

  De IS heeft dit zelf aangekondigd om strijders tussen de vluchtelingen naar Europa te smokkelen.. en Europa zij : "is niet waar, kom allemaal maar af". Welnu... ik zou niet willen weten hoeveel er tussen ons midden onder een nieuwe naam plannen beramen.. langs de andere kant, België laat er straks 270 weer vrij , goed wetende wat ze in Syrië hebben uitgespookt.. (en neen, zij waren daar niet om in ziekenhuizen en scholen te helpen.)

 • Lieve Vandamme

  "Vluchteling" ??? Crimineel, die in het Westen "gestraft" voor zijn wreedheid , folteringen, moord in een "luxecel" mag doorbrengen....Zulke mensen zouden in eigen land moeten berecht worden....