Eén van rijkste Duitse families in verlegenheid gebracht door naziverleden

Huidig topman van JAB Holding, Peter Harf.
AP Huidig topman van JAB Holding, Peter Harf.
De familie Reimann, met een geschat vermogen van zo'n 33 miljard dollar één van de rijkste families van Duitsland, is zondag in verlegenheid gebracht door haar naziverleden. Het boulevardblad Bild onthulde dat de familiepatriarch Albert Reimann een fervent supporter was van het naziregime, en zich bezondigde aan antisemitisme en aan dwangarbeid in zijn fabrieken.

De familie Reimann is eigenaar van de JAB Holding, die verschillende bekende merken in portefeuille heeft zoals Douwe Egberts, Calgon, Dr. Pepper, ... Het blad Bild deed nu een boekje open over de duistere geschiedenis van de familie. Albert Reimann senior en zijn zoon Albert junior zouden tijdens de Tweede Wereldoorlog in hun fabrieken in Ludwigshafen en in hun private villa's een beroep hebben gedaan op dwangarbeid. Daarbij werd ook geweld en misbruik niet geschuwd.

JAB Holding bevestigt de berichten en zegt dat het zelf drie jaar geleden een onderzoek is gestart naar het naziverleden van de stichters. "We zijn opgelucht dat het nu uitkomt", klinkt het zondag. Huidig topman Peter Harf van JAB Holding wijst erop dat Reimann senior en Reimann junior schuldig waren. "De twee zijn intussen overleden, maar eigenlijk hoorden ze thuis in de gevangenis." De topman zei ook nog dat toen hij de onderzoeksresultaten over het verleden onder ogen kreeg, "hij sprakeloos was". "We waren beschaamd en lijkbleek. Deze misdaden zijn wansmakelijk." Harf beklemtoonde dat de familie van plan is om 10 miljoen dollar te schenken aan een nog nader te bepalen organisatie. 
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Lazoore

  Jongens toch, als ze al de Duitse firma’s moesten bekend maakten die samen werkten en deals sloten met de Nazis gaan ze zeker op meer dan 50 procent komen, om te beginnen al de firmas die werkten met ijzererts, koper , springstoffen, wapens, munitie , enz......

 • Johan Meulenbergs

  Laat het rusten, is van alle tijden dat men tijdens een oorlog veel geld kan verdienen. En de nakomelingen treffen dan toch geen schuld.

 • Jozef Peeters

  10 miljoen dollar schenken terwijl ze er 33 miljard hebben. Ze willen hun zogezegde schuldgevoel dus afkopen met een kruimeltje, schandemakers eerste klas.

 • guido Bervoets

  Men mag WOII en de gruwelijke misdaden van de nazi's die er toen gebeurd zijn nooit maar "laten rusten" en "er een punt achter zetten". En van alle oorlogsmisdadigers is er hooguit 1% van berecht en voor een tribunaal moeten verschijnen. Al de anderen zijn er ofwel kunnen uitknijpen naar Zuid-Amerika of zijn kunnen onderduiken in de wanorde van het naoorlogse Duitsland. Miljoenen slachtoffers hebben nooit gerechtigheid gekregen.

 • evelyne dewulf

  wie wist op voorhand wie wo2 zou winnen? het fijne van dit verhaal kennen we niet (misschien was er verplichting en werden duizenden mensen gered op die manier-cf. schindler); er is een reden waarom dit nu pas uitkomt. de familie heeft intussen in grote mate bijgedragen tot welstand en tewerkstelling. mensen, kijkt vóóruit en gebruikt het verleden als les en ervaring: geeft onderdrukking en geweld geen kans meer