Eén van de gevaarlijkste vulkanen ter wereld wakker geworden op Papoea-Nieuw-Guinea

De aswolk boven Mount Alawun wordt steeds groter.
Twitter De aswolk boven Mount Alawun wordt steeds groter.
De Mount Ulawun in Papoea-Nieuw-Guinea - één van de dodelijkste vulkanen ter wereld - is vandaag grote hoeveelheden as gaan spuwen. De rookkolom boven de berg is inmiddels kilometers hoog en experts houden serieus rekening met een mogelijke uitbarsting. Bewoners aan de voet van de vulkaan zijn al geëvacueerd.

Mount Ulawun ligt op een eilandje in de afgelegen Bismarck-archipel en is sinds 1700 al zeker 22 keer met meestal grof geweld uitgebarsten. Daarbij kwam in sommige gevallen zoveel as, lava en energie vrij dat grote delen land rondom compleet werden vernietigd en met een dikke laag as werden bedekt. Ook vonden velen die in de buurt van de berg woonden de dood. Op dit moment leven duizenden mensen in de schaduw van de gevreesde Ulawun. 

Autoriteiten noemen de wakker geworden vulkaan ‘een groot risico’. “De vulkanische activiteit begon vanmorgen na licht gerommel en uitstoot van aswolken”, vertelde seismoloog Leo Porikura aan lokale media. “Het Rabaul-vulkaanobservatorium in de buurt heeft een waarschuwing gegeven voor een mogelijke uitbarsting.” Volgens omwonenden is de lucht bij de vulkaan zwart geworden en is bescherming tegen het stof noodzakelijk. 

De Ulawun ‘slaapt’ meestal, wat betekent dat de vulkaan niet helemaal is gedoofd maar voortdurend kleine hoeveelheden as uitstoot. Ook zijn vaak aardbevinkjes te voelen en is sprake van geringe erupties waarbij vloeibaar gesteente tevoorschijn komt.

Het magma (vloeibare steen, red.) van de Ulawun bestaat voornamelijk uit basalt en andesiet. Onderzoek heeft uitgewezen dat de Ulawun circa 7 kilo zwaveldioxide (SO2) per seconde produceert. Dit is ongeveer 2 procent van de totale wereldwijde SO2-uitstoot. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ann Van Damme

  Oeps en dat maakt dat al onze inspanningen voor het klimaat en de vermindering van de Co2 gewoon zullen opgesoupeerd worden door die uitbarsting... Staan we weer bij af...

 • Bernd Vaes

  Hopelijk is het dus maar een klein windje tijdens de slaap...

 • Norbert Daelman

  Een GAS boete is hier wel op zijn plaats evenredig met wat men ons doet betalen natuurlijk

 • Marie Vandam

  Telkens de zon haar activiteit verminderd dus minder sunspots gebeurd dit ,dit gelijker tijd met een maunder minimum , dit door de eeuwen heen. Men weet het maar durft geen paniek zaaien !

 • ERIC ANDRIES

  snel en roetfilter zetten. en een flinke GAS-boete