Een stap verder dan de brosdag: twee weken van "internationale rebellie” voor het klimaat

Archiefbeeld ter illustratie
EPA Archiefbeeld ter illustratie
Komende maandag starten twee weken van "international rebellion" of internationale rebellie voor het klimaat. De milieuorganisatie Extinction Rebellion en verwante organisaties plannen dan acties van burgerlijke ongehoorzaamheid uit verzet tegen de "criminele inactiviteit" van regeringen bij het aanpakken van de klimaat- en ecologische crisis. 

De komende twee weken zullen in zowat 60 steden over de hele wereld acties worden georganiseerd, en iedereen wordt opgeroepen hieraan deel te nemen. "Je kan niet op ons of op Greta (de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, red.) rekenen om dit in jouw plaats te doen. Je moet in je binnenste kijken en rebelleren", luidt de boodschap.

Onder meer in Kaapstad (Zuid-Afrika), Toronto (Canada), Sydney (Australië), New York (Verenigde Staten) en Buenos Aires (Argentinië) staan acties gepland, net als in tal van Europese steden. In Londen bijvoorbeeld zullen alle wegen naar Westminster geblokkeerd worden. En in Amsterdam wordt voor het Rijksmuseum een grootschalige, dagenlange blokkade georganiseerd. 

Burgerlijke ongehoorzaamheid aan Koninklijk Paleis 

De Belgische tak van Extinction Rebellion heeft geen acties gepland, omdat de rangen in ons land nog versterkt moeten worden. Een deel gaat wel naar de acties in Amsterdam, Parijs en Londen om die te steunen. De bedoeling is om bij de volgende editie van international rebellion in april wel een actie op poten te zetten in Brussel. 

Op 12 oktober organiseert Extinction Rebellion Belgium wel een nationale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid in de tuin van het Koninklijk Paleis. 
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daniel d'hulst

  mei '68 was tof toen, maar wat is er allemaal verandert dat het klimaat nu zo slecht is ?

 • Marcel Lion

  Mevrouw De Wever een paar maanden afwezig met nog wat trawanten en dan deze groep nog. En toch krijgen die een diploma en kindergeld. Hoe kan dit? De wet laat dit niet toe! Scholen die dit toelaten moeten op het matje geroepen worden en een deel van hun subsidie verliezen. Zet dit om in klimaat en milieu lessen zodat de jeugd leert waar het juist over gaat en wat de impact is. Zelfs de pers haalt die twee door elkaar.

 • Roger Boni

  Spijtig dat de media en de politiek niet ingegaan zijn op het momentum dat minister Schauvliege over "de zogenaamde spontane betogingen " uitgebracht had , en zo de kloof tussen de burger en de media & politiek niet verkleind heeft. Tenslotte heeft iedereen het door dat die betogingen en het misbruik van kinderen daarvoor goed en lang op voorhand georkestreerd waren. Spijtig , een goede raad : schaf je voor de toekomst een heel dikke frak aan.

 • Rozemieke Fritz

  Wanneer gaat men eens ingrijpen? Iedereen die spijbelt schorsen van kindergeld en examens. Jaar overdoen ! Hopelijk begrijpen de ouders dat dan (als men in hun portemonnee zit) en brengen ze hun kinderen dan wat verstand bij. Ga betogen op vrije dagen !

 • Germain De Block

  Gaat die manifestatie ook verboden worden en betogers opgepakt worden in brussel zoals bij de vlaamse betogers?of gaan de politie voor wat stemmen meelopen.