Exclusief voor abonnees

Een premierschap, zeven kandidaten: wie volgt May op?

De strijd om de onmogelijkste betrekking in het Verenigd Koninkrijk, het premierschap, krijgt de contouren van een massasprint. Met de bekendmaking van de Conservatieve vicepartijvoorzitter James Cleverly dat ook hij interesse heeft − gebrek aan ervaring geen probleem − is het aantal troonpretendenten al op elf gekomen. En meer zullen er volgen voor de deadline van de aanmelding van 10 juni.

Drie van de kandidaten − Boris Johnson, Michael Gove en Andrea Leadsom − deden drie jaar geleden ook mee. De meeste gegadigden proberen zich zo pro-Brexit mogelijk op te stellen, wat speelruimte laat voor een gematigde politicus als Rory Stewart die veel waardering krijgt voor zijn eigenzinnige optredens. Er wordt gestemd door 314 Conservatieve Lagerhuisleden en vervolgens door naar schatting 125 duizend partijleden met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar. Zij bepalen voor een deel de toekomst van het Verenigd Koninkrijk. Maar wie zijn de zeven voornaamste kandidaten en wat beloven ze?

Je hebt 16% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.