Eén jaar na het referendum: demonstranten bezetten Catalaanse sporen en snelwegen

Demonstranten blokkeren de sporen van het treinstation van Girona.
REUTERS Demonstranten blokkeren de sporen van het treinstation van Girona.
Het is vandaag exact één jaar geleden dat de Catalaanse regering een onafhankelijkheidsreferendum organiseerde en zich daarmee de woede van de regering in Madrid op de hals haalde. In heel Catalonië wordt die verjaardag vandaag herdacht. In Barcelona en Girona werden vanmorgen de eerste snel- en spoorwegen bezet door demonstranten. Verscheidene separatistische bewegingen hebben opgeroepen tot een massale betoging in het centrum van Barcelona om 18.30 uur.

Het protest komt van de zogenaamde CDR's, de Comités ter Verdediging van de Republiek. Die lokale activistengroeperingen werden na het illegale referendum van vorig jaar opgericht. In Barcelona liggen de grote verkeersassen stil, en demonstranten blokkeren verschillende snelwegen zoals de A7, de as in het noorden die Barcelona met Frankrijk verbindt. Ook de A2 tussen Barcelona en Madrid is afgesloten, liet de wegenregie weten.

In Girona, 100 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad, bestormden demonstranten het treinstation en bezetten ze de sporen van de hogesnelheidslijn. Daardoor moest een hogesnelheidstrein tegengehouden worden, aldus de nationale spoorwegmaatschappij Renfe. In de stad drongen betogers een pand van de regionale Catalaanse regering binnen om de Spaanse vlag van het gebouw te verwijderen.

Gisterenavond vonden in heel wat Catalaanse steden al optochten plaats, vandaag zijn er ook een aantal officiële herdenkingsmomenten in aanwezigheid van de Catalaanse regering, waaronder huidig premier Quim Torra.

Het referendum van vorig jaar werd door de Spaanse politie met alle middelen verhinderd, met honderden gewonden tot gevolg. Na de volksraadpleging verklaarde Catalonië zich via zijn regionaal parlement op 27 oktober 2017 effectief onafhankelijk van Spanje. Madrid nam het gezag over Catalonië daarop over. Toenmalige premier Carles Puigdemont vluchtte naar ons land, waar hij nog altijd verblijft. Verschillende ministers uit zijn regering werden opgepakt en zitten vandaag nog altijd in de cel in afwachting van hun proces.

EPA
Protest in Barcelona.
EPA Protest in Barcelona.
EPA
REUTERS
AP
EPA17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • paola nerozzi

  Wat is er te vieren niets want verrader is op vrije voeten en nota bene in ons land als ik me niet vergis want ze horen nog altijd bij spanje en zal zo blijven dus mensen in spanje droom verder doen wij ook

 • Frits Vandenberge

  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Spanje al twee maal veroordeeld voor het niet respecteren van de democratie tegenover Catalonië. De voorstanders van onafhankelijkheid hebben nl. de meerderheid in het parlement (70 op 135 zetels). Wanneer grijpt Europa in?

 • Frits Vandenberge

  Waar men in alle talen over zwijgt is dat Spanje al 2 maal veroordeeld is door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) omdat het de democratie tegenover Catalonië niet respecteert. Elk volk heeft recht op respect voor zijn eigenheid, maar Catalonië is wel de rijkste regio van Spanje. Dat verklaart helaas veel. De separatisten hebben nochtans de meerderheid in het Catalaanse parlement. Onbegrijpelijk dat de EU Spanje niet veroordeelt.

 • Frits Vandenberge

  Waar men in alle talen over zwijgt is dat Spanje al 2 maal veroordeeld is door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) omdat het de democratie tegenover Catalonië niet respecteert. Elk volk heeft recht op respect voor zijn eigenheid, maar Catalonië is wel de rijkste regio van Spanje. Dat verklaart helaas veel. Onbegrijpelijk dat de EU Spanje niet veroordeelt.

 • rob jamers

  Hypocriet! Wat Puigdemont destijds deed was in conflict met de Spaanse wetgeving. 2 maanden later werd er een wettelijk referendum georganiseerd, eveneens zonder het beoogde resultaat. Hou U bezig met Uw eigen “failed state”, want wat daar momenteel allemaal gebeurt is ook te mooi! N-VA ... veel geblaat, weinig wol!