Een derde van gletsjers in Himalaya in gevaar door klimaatverandering

AFP
Een derde van de gletsjers in de Himalaya kan tegen het einde van de 21ste eeuw verdwijnen door de klimaatverandering. Dat zou het leven van 1,9 miljard mensen in de regio bemoeilijken, zo blijkt uit een 627 pagina’s tellend rapport van de onderzoeksorganisatie International Centre for Integrated Mountain Development, die in Kathmandu is gevestigd.

“Dit is de klimaatcrisis waarvan je niet hebt gehoord”, aldus Philippus Wester, een van de auteurs van het rapport. “Global warming is op weg om koude, door gletsjers bedekte bergtoppen over acht landen in minder dan een eeuw om te vormen tot kale rotsen.”

De regio strekt zich uit over 3.500 kilometer van Afghanistan tot Myanmar. De toppen van het gebergte leveren water aan enkele van de grootste riviersystemen ter wereld, zoals de Ganges, de Indus, de Mekong en de Irrawaddy. Het smelten van gletsjers zou kunnen leiden tot overstromingen, wat het leven in berggemeenschappen en gemeenschappen die stroomafwaarts liggen, in gevaar kan brengen.

Luchtvervuiling van de dichtbevolkte Indus-Gangesvlakte in India leidt tot de afzetting van zwarte koolstof en stof op gletsjers, wat het smelten versnelt.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • De Waen Luc

  daar gaan we weer met de Al Gore taktiek binnen zoveel jaar zal,,,,,,,en blijkt er niets van waar

 • Gino De Neef

  Dus geen gletsjers meer om over te klauteren gaat het leven moeilijker maken?

 • Hedwig Rombouts

  Sinds de laatste 2,5 miljoen jaar waren er 18 ijstijden, dus koudere perioden en opwarmingen (interglacialen) zonder invloed van de mens. Wie denkt dat er nooit meer een ijstijd zou aanbreken (de laatste is nog maar ongeveer 450j geleden) is naïef. Al die heisa om mensen bang te maken helpt degenen die de touwtjes in handen hebben en hiervan willen profiteren, the useful idiots trekken ondertussen de kar met hun betogingen. Ik zie de elite in hun vuistje lachen.

 • Roger Wellens

  Ik woon reeds 15 jaar in Alpen, midden tussen de gletsjers. Ze smelten inderdaad elk jaar wat weg. Maar men moet weten dat 2000 jaar geleden er helemaal geen gletsjers waren in de Alpen. Het was te warm, en wie zijn schuld was dat ? Zoek maar eens op, je zal er niet dommer van worden.