Édouard Philippe boekt verkiezingszege in Le Havre, extreemrechts op kop in Perpignan

Photo News
De Franse premier Édouard Philippe is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Le Havre. In Perpignan geven de exitpolls een zege aan voor extreemrechts. Het zou de eerste Franse stad met meer dan 100.000 inwoners zijn waar Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen, de macht grijpt.

Philippe was al burgemeester van de havenstad van 2010 tot 2017. Tijdens de campagne liet hij verstaan dat hij de stad niet zou besturen, zolang hij premier is. Hij haalde het in de tweede ronde van de verkiezingen met 58,83 procent van de stemmen van Jean-Paul Lecoq van de communistische PCF. President Emmanuel Macron feliciteerde Philippe onmiddellijk met dat succes.

In Perpignan, een stad met 120.000 inwoners in het zuidoosten van Frankrijk, haalt de extreemrechtse kandidaat Louis Aliot (Rassemblement national) het volgens de exitpolls. Hij nam het op tegen uittredend burgemeester Jean-Marc Pujol (Les Républicains).

Als de officiële cijfers die overwinning bevestigen, zou het de eerste keer zijn dat extreemrechts de macht grijpt in Perpignan. Het zou ook de tweede grote Franse stad zijn die onder extreemrechts bestuur komt, na Toulon tussen 1995 en 2001. 

EPA1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lieven Vermandere

    Is gewoon een logische voortgang in het kiesgedrag van de oorspronkelijke burger overal in Europa. Is het vandaag niet , dan morgen...maar het zal niet stoppen.