Ecuador vraagt demonstranten om vrijlating 10 politieagenten en 27 journalisten

Actievoerdes demonstreren aan het Casa de la Cultura in Quito, waar politieagenten en journalisten worden vastgehouden door de demonstranten.
AP Actievoerdes demonstreren aan het Casa de la Cultura in Quito, waar politieagenten en journalisten worden vastgehouden door de demonstranten.
De Ecuadoraanse regering heeft de inheemse actievoerders vandaag gevraagd om de 10 politieagenten en 27 journalisten vrij te laten die ze momenteel vasthouden. Dat melden plaatselijke media. 

De agenten en journalisten worden vastgehouden in de gebouwen van een culturele organisatie in de hoofdstad Quito. De demonstranten vragen dat de veertig jaar oude brandstofsubsidies, die vorige week door de regering werden afgeschaft, opnieuw van kracht worden.

De afschaffing van de subsidies is een maatregel die er kwam in het kader van een akkoord tussen de regering en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het zorgde er echter voor dat sommige prijzen meer dan verdubbelden. 

Demonstranten dragen de kist van een man die bij de demonstraties om het leven zou zijn gekomen.
REUTERS Demonstranten dragen de kist van een man die bij de demonstraties om het leven zou zijn gekomen.

Landelijke protesten

Daarop braken in heel het land protesten uit, die gepaard gingen met wegblokkeringen, plunderingen en het bezetten van openbare gebouwen, watervoorzieningen en petroleuminstallaties. Ze hebben inmiddels volgens de autoriteiten al aan zeker vijf mensen het leven gekost.

De organisatie van de inheemse bevolking, CONAIE, meldde eveneens dat er doden vielen tijdens de massaprotesten van woensdag, toen bijna 20.000 manifestanten door de straten van Quito trokken, maar gaf geen verdere details vrij. De organisatie ontkent dat de politieagenten waarover de regering spreekt, werden ontvoerd en zegt in te staan voor hun rechten.

Nog meer demonstranten onderweg naar de hoofdstad

De voorbije dagen werden in Ecuador bijna 800 mensen opgepakt en honderden personen zouden gewond zijn geraakt. Intussen zouden er nog meer inheemse inwoners vanuit het zuiden en oosten van het land richting Quito trekken. Dat meldt de krant El Telegrafo.

President Lenin Moreno verklaarde woensdag dat de regering met de actievoerders onderhandelt en dat die gesprekken al goede resultaten hebben opgeleverd. Volgens Moreno stelt de regering tegemoetkomingen in het vooruitzicht op vlak van irrigatie, leningen, onderwijs en gezondheidszorg. De leider van de inheemse inwoners, Jaime Vargas, ontkende vandaag echter dat er gesprekken plaatsvinden.

Demonstraties in Quito.
AFP Demonstraties in Quito.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lodi de Charro

    krijgsgevangenen pas vrijlaten aan het eind van het conflict. misschien zal het hun collega's zich iets beschaafder dien gedragen.

  • Sobek Wessels

    Het IMF is een Dieven bende die er voor zorgt dat Rijken , landen en hun burgers volledig kunnen leeg zuigen ! Zie Griekenland de Burgers betalen het Gelag terwijl de Rijke Grieken en Politici het land leeg gezogen hebben , veel landen in Europa hebben Fors Geld verdient aan de Griekse crisis , Bv Duitsland heeft meer dan 178 miljard verdient aan de Griekse crisis ? Dat is pervers !