Ecuador vaardigt aanhoudingsbevel uit tegen in België woonachtige ex-president Correa

De voormalige Ecuadoriaanse president Rafael Correa woont nu in ons land. Concreet beschuldigt procureur-generaal Paul Pérez de oud-president van de socialistische partij PAIS ervan achter de ontvoeringspoging te zitten van Fernando Balda, een voormalig parlementslid van de populistische partij PSP.
AFP De voormalige Ecuadoriaanse president Rafael Correa woont nu in ons land. Concreet beschuldigt procureur-generaal Paul Pérez de oud-president van de socialistische partij PAIS ervan achter de ontvoeringspoging te zitten van Fernando Balda, een voormalig parlementslid van de populistische partij PSP.
In Ecuador heeft de justitie een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Rafael Correa, de president van het Zuid-Amerikaanse land van 2007 tot 2017. Het voormalige staatshoofd, dat nu in België woont, wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de ontvoering van een politieke tegenstander in 2012.

Rechter Daniella Camacho besliste dat Correa in voorlopige hechtenis moet en heeft Interpol ingelicht, zo meldt de Corte Nacional de Justicia (CNJ), de hoogste rechtbank in Ecuador. Concreet beschuldigt procureur-generaal Paul Pérez de oud-president van de socialistische partij PAIS ervan achter de ontvoeringspoging te zitten van Fernando Balda, een voormalig parlementslid van de populistische partij PSP.

Balda werd in 2012 in de Colombiaanse hoofdstad Bogota door vijf mannen verplicht om in een auto te stappen, niet lang nadat hij de toenmalige regering in Ecuador van corruptie had beschuldigd. De Colombiaanse politie kon het parlementslid enkele uren na zijn ontvoering echter weer bevrijden. Volgens de lokale speurders was de Ecuadoraanse geheime dienst betrokken, maar Correa ontkende steevast alle betrokkenheid. (lees verder onder de foto)

Fernando Balda, een voormalig parlementslid van de populistische partij PSP werd in 2012 bijna ontvoerd.
EPA Fernando Balda, een voormalig parlementslid van de populistische partij PSP werd in 2012 bijna ontvoerd.

"Politieke vervolging"

Het voormalige staatshoofd verblijft sinds mei 2017 in ons land. In een reactie op Twitter spreekt hij van "een nieuw en ernstig misbruik van justitie en mijn rechten". "Zulk een wanstaltigheid zal nooit succes hebben in een rechtstaat als België", zegt hij. Correa's advocaat, Caupolican Ochoa, spreekt van een "politieke vervolging".

De vroegere president was eigenlijk verplicht om voor de rechtbank in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito te verschijnen. In plaats daarvan had hij zichzelf aangeboden op de ambassade van Ecuador in Brussel, maar die werkwijze had Camacho eerder al afgewezen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos beverke

  Voor al dat soort is 't Belgiekske het land van melk en honing.

 • André Van Laethem

  Belgie : het land van de vluchtende politieke misd a digers. En hier mogen ze nog vrij rondlopen net zoals de nva leden.

 • pol Van den Berghe

  België het land waar alle sjoemelaars ter wereld uitgenodigd worden door de plaatselijke sjoemelaars om in alle luxe te leven

 • Lia Schuijt

  Ook een vluchteling zeker? Of betaald hij wel netjes belasting? O nee krijgt natuurlijk geld van ons en een dak boven zijn hoofd want inkomen en spaargelden zijn niet bekend

 • Peter Van Dam

  Politici die vervolgd worden kunnen hier komen wonen terwijl men anderen uit oorlogsgebieden zou terugsturen. Immigratiestop beginnen bij dit soort politici. Of het nu Ecuador of Catalonië of wat dan ook is. Of waarom ontvluchten zij hun land buiten vervolging riskeren denk je? Links of rechts. Maakt me geen jeweetwel uit.