Ecuador legt Julian Assange nieuwe huisregels op: “Geen politieke activiteit online en geef je kat eten”

WikiLeaks-oprichter Julian Assange.
AP WikiLeaks-oprichter Julian Assange.
Ecuador heeft nieuwe huisregels bedacht voor Julian Assange, die al zes jaar bivakkeert in hun ambassade in Londen. Als de WikiLeaks-oprichter zich niet houdt aan de richtlijnen, kan zijn diplomatieke asiel worden ingetrokken. Dat blijkt uit een interne memo die de Britse krant The Guardian kon inkijken.

Assange moet onder meer zorgen dat zijn toilet schoon blijft en beter voor zijn kat zorgen, anders moet hij het huisdier inleveren. Ook mogen de Australiër en zijn gasten niet op eigen houtje apparatuur aansluiten. Als ze dat toch proberen, wordt dat volgens de memo als veiligheidslek beschouwd en gemeld bij de Britse autoriteiten.

Gisteren raakte bekend dat Assange weer iets meer contact mag hebben met de buitenwereld. De afgelopen maanden mocht hij niet meer bellen en internetten, maar die beperkingen worden volgens WikiLeaks nu versoepeld. Assange moet wel online commentaar op politieke issues vermijden, staat in de memo.

De oprichter van de bekende klokkenluiderssite moet daarnaast meer kosten uit eigen zak gaan betalen. Ecuador wil vanaf december niet meer betalen voor het eten, de was en andere kosten rond het verblijf van Assange. Die moet ook ieder kwartaal een medische controle ondergaan en zelf opdraaien voor die kosten.

Assange nam in 2012 zijn intrek in de ambassade, toen Zweden een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde. Assange vreesde via dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De kat van Julian Assange.
REUTERS De kat van Julian Assange.

Bekijk ook:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tony Vandermaelen

  Poetin haalt hem wel binnen.

 • Jef Heffens

  Het zou uitstekend zijn moest hij uitgeleverd word aan de VS. Alhoewel hij daar in die Ambassade ook goed zit, niet zo'n groot verschil met een gevangenis uiteindelijk.

 • Jan Vannuffelen

  Lever die gast gewoon uit .

 • Jurgen Van Den Bergh

  Ecuador is hem aan het uitroken. Dat is wel duidelijk. Ze zijn hem beu. Binnenkort wordt Assange terecht uitgeleverd aan de VS.