Ecuador blijft bestraffing Colombia eisen

Rafael Correa
UNKNOWN Rafael Correa

Ecuador wil nog steeds dat buurland Colombia bestraft wordt voor de operatie tegen rebellen op Ecuadoraans grondgebied, ondanks de verzoenende verklaring van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). De OAS moet Colombia voor zijn militaire inval tegen de linkse FARC-rebellen in Ecuador duidelijk veroordelen, zei de Ecuadoraanse president Rafael Correa bij een bezoek in Venezuela.

Genoegdoening
"Indien we een dergelijke genoegdoening niet krijgen, zullen we ze er met onze eigen middelen doordrukken, en de OAS, de hele internationale gemeenschap, zal wegens hun stilzwijgen daar schuld aan hebben", zei hij op een gezamenlijke persconferentie met zijn gastheer, de Venezolaanse president Hugo Chavez. Die noemde de Colombiaanse president Alvaro Uribe een "oorlogsmisdadiger".

OAS
De OAS had tijdens een spoedvergadering in Washington de onverwachte Colombiaanse aanval, waarbij zaterdag de nummer twee van de FARC Raul Reyes werd gedood, wel een schending van de soevereiniteit van Ecuador genoemd. De tekst, waarover de afgevaardigden van Colombia en Ecuador het eens waren geworden, bevatte echter geen expliciete veroordeling van Colombia.

Waarschuwing
Correa waarschuwde evenwel dat het conflict niet zal "afkoelen", zolang Ecuador niet tevreden is gesteld. De OAS moet de "schending van de soevereiniteit van Ecuador" door de duidelijke agressie van "Colombia, wiens president Alvaro Uribe, die geen vrede maar oorlog wil, veroordelen", voegde hij eraan toe. Zijn land beschikt over strijdkrachten om zich te verdedigen, en "over de middelen om zich tegen een agressor te verdedigen".

Troepen
Ecuador en Venezuela hebben reeds troepenversterkingen naar de grenzen met Colombia gestuurd en de diplomatieke betrekkingen met Bogota afgebroken. (dpa/sam)