Echtpaar stelt Nederlandse staat aansprakelijk voor psychisch trauma na aardbevingen Groningen

De Groningse vlag hangt halfstok in Westerwijt na de aardbeving van 22 mei (archiefbeeld).
ANP De Groningse vlag hangt halfstok in Westerwijt na de aardbeving van 22 mei (archiefbeeld).
Een echtpaar uit het Groningse plaatsje Losdorp stelt de Nederlandse staat, het gaswinningsbedrijf NAM en de Energie Beheer Nederland (EBN) aansprakelijk voor de psychische schade die de vrouw heeft geleden als gevolg van de aardbevingen door gaswinning. Dat heeft de Nederlandse letselschade-expert Yme Drost bevestigd na berichtgeving hierover in de krant Trouw.

De vrouw heeft volgens hem een zwaar psychisch trauma opgelopen en lijdt aan angstaanvallen. "Bij haar is een posttraumatische stressstoornis (PTSS) gediagnosticeerd. Zelfs heeft ze een zelfmoordpoging ondernomen, het is heel heftig."

De vrouw kan hierdoor niet meer werken en ook geen werkzaamheden in huis meer verrichten, stelt Drost. Hij kan niet zeggen hoe hoog de schadeloosstelling zou moeten zijn, maar hoopt in overleg snel tot een oplossing te komen. "Het is zo'n duidelijke zaak dat we er wat mij betreft zo uit kunnen komen".

In Groningen komen wel vaker bevingen voor door gaswinning in het gebied. Op 9 juni was er nog een beving met een kracht van 2,5 en op 22 mei was er eentje met een magnitude van 3,4. Die laatste leidde tot meer dan 4.000 schademeldingen.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • piet devlieger

  Och Here toch, psychisch getraumatiseerd. Geld geroken, véél geld geroken. Ik ben getraumatiseerd door de vele belastingen en door de talloze graaiende incompetente politici. Mag ik nu ook klacht indienen ?

 • Walter Lippens

  Eentje die hoopt te kunnen gaan rentenieren. Ziekelijk.

 • Jakke Troost

  Ik word er ook niet goed van, van wat ik allemaal moet horen en lezen tegenwoordig. Tot welke instantie kan ik mij richten om mijn leed ten gelde te maken? Normaal dat iedereen die fysieke of materieële schade heeft opgelopen vergoed wil worden natuurlijk. Waar de gevoeligheidsgrenzen worden overschreden bij verschillende individuen valt moeilijk te meten en zeker niet te bewijzen.

 • Ronny Vansteelandt

  Groot gelijk. Als de staat en de gaswinningsfirma willen profiteren kunnen ze er voor zorgen dat de omwonenden mee in de winst delen en niet alleen de hinder ondervinden.

 • DIRK RASSCHAERT

  Ze hebben groot gelijk!!! Het is de staat die aan de grondslag van die aardbevingen ligt!!