Echtgenote van Venezolaanse oppositieleider mag niet naar Europa reizen

Mensenrechtenactiviste Lilian Tintori op een persconferentie gisteren in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.
epa Mensenrechtenactiviste Lilian Tintori op een persconferentie gisteren in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.
Het paspoort van Lilian Tintori, de echtgenote van een Venezolaans oppositieleider, is gisteren in beslag genomen net voordat ze met de voorzitter van het Venezolaanse parlement zou afreizen naar Europa om daar onder andere de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel te ontmoeten.

"Het is me verboden om het land te verlaten. De dictatuur tracht te verhinderen dat we een belangrijke internationale rondreis maken", aldus Tintori, echtgenote van oppositieleider Leopoldo Lopez, in een tweet.

Korte tijd daarvoor had Julio Borges, voorzitter van het Venezolaanse parlement, de enige instelling die gecontroleerd wordt door de oppositie, via Twitter aangekondigd dat hij in de komende dagen de Franse president Emmanuel Macron zal ontmoeten, alsook de Duitse, Spaanse en Britse regeringsleiders Angela Merkel, Mariano Rajoy en Theresa May.

Macron reageerde gisteravond via Twitter. "We verwachten Lilian Tintori in Europa. De Venezolaanse oppositie moet vrij blijven."

Ook de Spaanse premier Rajoy reageerde op Twitter: "Het verbod om te vertrekken voor Lilian Tintori is betreurenswaardig. Mensen kunnen opgesloten worden, maar idealen niet. Vrijheid voor Venezuela".

epaReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.