Echtgenote Mugabe krijgt hoge partijfunctie

EPA
De meer dan 40 jaar jongere echtgenote van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe (90), staatshoofd sinds 1987, wordt als mogelijke opvolgster in stelling gebracht. Het partijcongres bevestigde de 49-jarige presidentiële echtgenote als voorzitster van de machtige vrouwenbond van de regeringspartij Zanu PF. President Mugabe zelf neemt momenteel verder afstand van zijn huidige plaatsvervangster.

"We zullen een reorganisatie doorvoeren. Er zullen ontgoochelingen zijn. Degenen die hier vandaag niet aanwezig zijn, hebben ons verlaten", zei hij zaterdag. Mugabe's vicepresidente Joice Mujuru was niet op het partijcongres verschenen.

Grace Mugabe wil het hoogste ambt van het Zuid-Afrikaanse land van haar echtgenoot erven, zo had ze in oktober verklaard. Ze maande Mujuru aan af te treden. Robert Mugabe zelf had zijn populaire vicepresidente van een moordcomplot tegen hem beticht.

De Europese Unie had in februari haar sancties tegen Zimbabwe wel versoepeld, maar die tegen de Mugabe's gehandhaafd. Ze mogen onder andere de landen van de EU niet binnen. De sancties waren twaalf jaar geleden uitgevaardigd als reactie op de schendingen van de mensenrechten in het land.