Echtgenoot snijdt oren van kindbruid af: "Ik weet niet eens waarom hij mij dit heeft aangedaan"

Zarina ligt nu in stabiele toestand in het ziekenhuis.
Kos Zarina ligt nu in stabiele toestand in het ziekenhuis.
Eerst vastgebonden en dan beide oren afgesneden: Zarina ging door een hel toen de stoppen van haar echtgenoot in Afghanistan doorsloegen. Nu ligt de 23-jarige vrouw in stabiele toestand in het ziekenhuis van Mazar-i-Sharif, maar het trauma is daarom niet minder groot. "Ik heb geen zonde begaan", vertelt ze aan de BBC. "Ik weet niet eens waarom hij mij dit aangedaan heeft." De man viel haar meteen aan nadat hij haar wakker gemaakt had.

Zarina moest verplicht op 13-jarige leeftijd in het huwelijksbootje stappen. "Mijn man heeft me altijd slecht behandeld, ik mocht meestal niet eens mijn ouders bezoeken. En toen ik dat toch deed, was hij heel achterdochtig. Hij dacht altijd dat ik tegen vreemde mannen sprak. Ik wil niet meer met hem samenleven. Ik wil scheiden. Ik wil hem in de gevangenis zien."

"Ze kwam hier in kritieke toestand aan, ze had veel bloed verloren", aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. "We zullen proberen om haar hier te behandelen. Als dat niet lukt, zal ze moeten overgebracht worden."

De dader is intussen op de vlucht. "Het onderzoek is gestart, we doen er alles aan om hem te vatten", laat een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Balkh weten.

Kos

Zarina is helaas lang niet de enige die tijdens een echtelijke ruzie in Afghanistan zwaar verminkt werd. Denk maar aan Bibi Aisha: haar neus en oren werden afgesneden uit wraak omdat ze proberen ontsnappen had. In 2010 plaatste 'Time Magazine' haar gezicht als statement op de cover.

In januari 2016 was het de beurt aan Reza Gul, bij haar werd de neus afgesneden. "Ik moest trouwen toen ik vijftien jaar oud was, ik had geen andere keuze. Ik deed nooit iets verkeerd, maar toch werd ik gestraft. Hij was een varken. Hij en zijn kameraden sloegen mij, ketenden mij aan de voeten en sloten me op in een stal. Toen hij dat mes bovenhaalde, smeekte ik hem om mij te doden. In plaats daarvan smeet hij mijn afgesneden neus in de greppel."

Eén nieuwe kindbruid om de zeven seconden
Soms loopt het nog erger af: in november 2015 werd een jonge vrouw gestenigd omdat ze beschuldigd werd van overspel. Iets eerder was ook Farkhunda een gruwelijke dood gestorven omdat ze een Koran in brand gestoken zou hebben. Die beschuldiging bleek uiteindelijk niet te kloppen.

Vanaf tien jaar worden meisjes in landen als Afghanistan, Jemen en India uitgehuwelijkt aan mannen die hun grootvader zouden kunnen zijn. Hen wacht een leven vol ellende en slavernij. Volgens de Britse hulporganisatie Save The Children moeten dagelijks meer dan 12.000 meisjes onder de vijftien jaar in het huwelijksbootje stappen, dat is er één om de zeven seconden.

700 miljoen slachtoffers zijn ooit kindbruid geweest, Unicef schat dat dat aantal tegen 2030 opgelopen zal zijn tot 950 miljoen. Sommige politici in Afghanistan proberen vrouwen wel beter te beschermen tegen huiselijk geweld, maar zij worden van hogeruit tegengewerkt.