ECB staat Griekse banken twee weken langer noodkredieten toe

ANP
De Griekse banken zullen twee weken langer noodkredieten (emergency liquidity assistance, ELA) kunnen aanvragen bij de centrale bank in Athene. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) beslist, melden verschillende media vanavond. Meteen is ook het plafond voor ELA-steun met 3,3 miljard euro verhoogd tot 68,3 miljard.

Twee weken geleden zette de ECB de Griekse regering onder druk om het steunprogramma te verlengen dat ze met haar internationale geldschieters (EU, ECB en IMF) overeengekomen is. Ze besliste dat banken geen Grieks schuldpapier mogen gebruiken om rechtstreeks geld bij de ECB te lenen - een onderpand dat vooral door Griekse banken werd gebruikt. Via de Griekse centrale bank maken de banken wel nog aanspraak op Europese ELA-noodkredieten, maar daar moeten ze een hogere rente op betalen.

Kort na die aankondiging legde de ECB het maximumbedrag voor ELA-steun vast op 60 miljard euro. Vorige week werd dat verhoogd tot 65 miljard en nu wordt het plafond dus opnieuw opgetrokken, tot 68,3 miljard euro. Officiële bevestiging uit Frankfurt is er evenwel nog niet. Meteen zou ook de termijn waarbinnen ELA-steun mogelijk is, verlengd zijn met twee weken. Daarmee lijkt de periode tot 28 februari, wanneer het steunprogramma voor Griekenland dreigt af te lopen, overbrugd te kunnen worden.

Door de zenuwachtigheid over de Griekse schuldencrisis halen steeds meer Grieken hun euro's weg bij hun bank. Ook het feit dat veel leningen niet, of niet op tijd, worden terugbetaald, knaagt aan de stabiliteit van de Griekse financiële instellingen.

Mogelijk vraagt Griekenland morgen de verlenging aan van het steunprogramma. Het is uitkijken of het aan de door de andere eurolanden gestelde voorwaarden wil voldoen en hoe die achttien landen op de aanvraag zullen reageren. Minister van Financiën Yanis Varoufakis toonde zich vandaag in ieder geval nog steeds optimistisch dat een akkoord met de eurogroep mogelijk is. De kans bestaat dat die vrijdag opnieuw bijeenkomt.