ECB houdt de rente op historisch laag niveau

REUTERS
De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de belangrijkste rentetarieven in de eurozone zoals verwacht op de huidige, historisch lage niveaus. Dat werd bekendgemaakt na afloop van de beleidsvergadering van de centrale bank.

Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft staan op 0,05 procent. De depositorente blijft 0,2 procent negatief, wat betekent dat banken dat percentage aan rente moeten betalen om tegoeden bij de ECB onder te brengen. Sinds een verlaging in september zijn de rentetarieven niet meer gewijzigd.

ECB-president Mario Draghi geeft deze namiddag een toelichting op het rentebesluit. De centrale bank, die inflatie als voornaamste aandachtspunt heeft, is wellicht positiever gestemd over de economische ontwikkelingen in de eurozone, maar heeft ook de nodige kopzorgen om Griekenland.

Opnieuw inflatie

Eerder deze week bleek dat de inflatie in mei 0,3 procent was op jaarbasis, na een stabiel prijsniveau in april. Het was de eerste stijging van het gemiddelde prijspeil in zes maanden. De ECB streeft naar een inflatiepeil van net geen 2 procent.

Draghi schoof maandagavond aan in Berlijn voor een topoverleg met onder meer bondskanselier Angela Merkel en president Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie over Griekenland. De Griekse premier Alexis Tsipras krijgt vanavond een plan van zijn geldschieters voorgelegd dat het land op termijn weer op de rails moet krijgen. Gisteren besloot de ECB al meer geld opzij te zetten voor steun aan Griekse banken. De zogeheten Emergency Liquidity Assistance werd met 500 miljoen verhoogd tot 80,7 miljard euro.