ECB haalt teugels aan van Griekenland

ANP
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisterenavond de teugels aangehaald van Griekenland en daarmee de kapitaalmarkten opgeschrikt. Vanaf 11 februari kunnen Griekse staatsobligaties niet meer gebruikt worden als onderpand voor ECB-krediet, deelt de centrale bank van de eurozone mee. De koers van de euro zonk daardoor verder ten opzichte van de dollar.

Eigenlijk was de waardering van Griekse staatsobligaties al niet goed genoeg om te kunnen dienen als onderpand. Maar dankzij een uitzonderingsregeling van de ECB, die geldt voor landen die onder toezicht staan van de "trojka" (EU, ECB, IMF), gebeurde dat wel. De ECB maakt nu een einde aan die regeling. Volgens de centrale bank is het onzeker dat een nieuw akkoord zal bereikt worden over het toezicht op Griekenland.

Griekse banken die nood hebben aan kapitaal zullen volgens de ECB bij de centrale bank van Griekenland moeten aankloppen. Die kan de banken financieren via het programma van noodkrediet (ELA of Emergency Liquidity Assistance). De rente daarvan ligt wel hoger.