Ebola-epidiemie in Congo op één na zwaarste ooit

Tijdens de begrafenis van ebolaslachtoffers wordt alles gereinigd opdat familieleden die afscheid nemen niet besmet worden.
REUTERS Tijdens de begrafenis van ebolaslachtoffers wordt alles gereinigd opdat familieleden die afscheid nemen niet besmet worden.
Sinds de uitbraak van ebola zes maanden geleden in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn meer dan 460 mensen gestorven aan de ziekte, zo deelt Unicef mee. De epidemie is daarmee wereldwijd de op één na zwaarste ooit, na die van 2014-2016 in West-Afrika. Het kinderfonds van de Verenigde Naties stuurt extra medewerkers naar de regio.

Sinds augustus 2018 werden in het oosten van Congo ruim 740 mensen besmet met het virus, van wie dertig procent kinderen, aldus Unicef. Volgens het kinderfonds wordt de aanpak van de epidemie bemoeilijkt door onveiligheid, frequente bewegingen van mensen in de getroffen regio's en verzet van sommige gemeenschappen.

"We zijn bijkomend personeel aan het inzetten in zones waar de voorbije drie weken 65 procent van de nieuwe gevallen opdoken", aldus dokter Gianfranco Rotigliano, de afgevaardigde van Unicef in Congo, in de mededeling.

Preventie 

Sinds de uitbraak van ebola zette Unicef ruim 600 medewerkers in Congo in om slachtoffers bij te staan en de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Zo moet uiteindelijk een einde gemaakt worden aan de dodelijke epidemie. Het kinderfonds helpt kinderen en hun gezinnen en weeskinderen die door de ziekte getroffen zijn, voorziet in drinkbaar water en sanitair, en toont leerkrachten en leerlingen wat ze kunnen doen om een besmetting te voorkomen. 

Er zijn ruim 600 medewerkers van Unicef actief in Congo.
AP Er zijn ruim 600 medewerkers van Unicef actief in Congo.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.