Ebola-epidemie in Oost-Congo eist duizendste dode

 De ebola-epidemie in het oosten van Congo raakt maar niet onder controle. De uitbraak is de tweede zwaarste ooit, na de epidemie die in 2014 en 2015 in West-Afrika 11.000 mensenlevens eiste.
REUTERS De ebola-epidemie in het oosten van Congo raakt maar niet onder controle. De uitbraak is de tweede zwaarste ooit, na de epidemie die in 2014 en 2015 in West-Afrika 11.000 mensenlevens eiste.
De ebola-epidemie in het oosten van Congo heeft vandaag zijn duizendste slachtoffer geëist. Dat blijkt uit het recentste bulletin van het Congolese ministerie van Gezondheid. Daarin wordt gewag gemaakt van 1.008 doden door ebola. “Elke vooruitgang wordt ongedaan gemaakt door tegenslagen zoals aanvallen op behandelingscentra”, zei Michael Ryan, directeur voor de noodhulp bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in Genève.

In de vorige update gisterenavond was nog sprake van 994 doden. In totaal zijn sinds de epidemie in augustus vorig jaar uitbrak al 1.529 gevallen geregistreerd. “De (gebrekkige) veiligheid is een grote hindernis”, aldus Ryan. “Politici en gewapende milities verspreiden leugens over de inzet van de hulpverleners, om de ebolacrisis voor hun eigen doelen te gebruiken.” De WHO roept regering en oppositie op samen te zitten om de strijd tegen ebola te depolitiseren. “Deze ramp mag niet aangewend worden om conflicten te doen oplaaien.” De WHO merkt wel op dat er de voorbije week geen “significant geweld” was op de hulpverleners.

Volgens Ryan zijn er genoeg vaccins, maar vaccinatiecampagnes in de dorpen mislukken soms door de onveiligheid in de regio. Door de inzet van hulpverleners en de vaccinatiecampagnes zijn wel al 421 mensen genezen van ebola. De kosten voor de hulpverlening lopen nog volgens Ryan intussen uit de hand. Er is zeker 88 miljoen dollar nodig om de grootste noden te lenigen, maar van dat bedrag is nog maar 34 miljoen dollar beloofd door de internationale gemeenschap.

Samen met de epidemie flakkert het geweld tegen de bevolking door gewapende groepen weer op. Een groep van 18 ngo’s wijst er vandaag op dat tienduizenden mensen daardoor genoodzaakt zijn hun dorpen te ontvluchten. “De ernst van het geweld maakt het bijzonder moeilijk om humanitaire hulp tot bij de Congolezen te krijgen”, aldus de ngo’s. Die wijzen er verder op dat in heel Congo 13 miljoen mensen nood hebben aan humanitaire hulp.

REUTERS
REUTERS2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Patrick Voet

    Hoe wordt honderd miljoen aan hulp eigenlijk besteed? Bijvoorbeeld 50 Miljoen voor goederen waar bedrijven (farma en voedingsindustrie) mooi winst van maken, 10 miljoen aan transport waar weeral (rederijen en vervoers sector) mooi winst wordt gemaakt, 30 miljoen aan interne werkings kosten van de NGO's, en de resterende 10 miljoen aan steekpenningen?

  • Jan Depoortere

    Zolang men daar blijft kweken als konijnen, zal er niets maar ook niets veranderen. Je kan niet iets in balans brengen als een gegeven altijd maar blijft stijgen, juist zoals je rekening geen positieve balans zal krijgen als je blijft geld afhalen. Zolang de mentaliteit 'het Westen zal wel helpen' blijft, zal er evenmin iets veranderen. Ebola breekt niet telkens daar uit omdat het virus van Afrika houdt.