Ebola-epidemie breidt zich verder uit in Congo: nu ook grote stad bereikt

Het is al de negende keer dat ebola uitbreekt in Congo, maar het is de eerste keer dat er ook een geval in stedelijk gebied bevestigd is. Vandaag raakte bekend dat in de belangrijke havenstad Mbandaka iemand het besmettelijke virus heeft opgelopen.
ANP Pers Support Het is al de negende keer dat ebola uitbreekt in Congo, maar het is de eerste keer dat er ook een geval in stedelijk gebied bevestigd is. Vandaag raakte bekend dat in de belangrijke havenstad Mbandaka iemand het besmettelijke virus heeft opgelopen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag het eerste geval van ebola in stedelijk gebied in Congo aangekondigd. Tot nu toe werden enkel in landelijk gebied ebolabesmettingen vastgesteld. "Er is een nieuw geval van ebola bevestigd in Wangata, een district in de stad Mbandaka", meldt de WHO. De stad telt bijna 1,2 miljoen inwoners, en ligt in de Evenaarsprovincie in het noordwesten van Congo. Artsen zonder Grenzen verscheepte 30 ton interventiemateriaal van Brussel naar Congo, om de uitdijende epidemie het hoofd te kunnen bieden.

Met de constatering van een nieuw geval van ebola in de stad is de uitbraak een nieuwe fase ingegaan. Hierdoor is de uitbraak, die naar schatting al aan 23 mensen het leven heeft gekost, veel lastiger te bestrijden.

De WHO toont zich bezorgd: "Het feit dat er ebola is vastgesteld in verstedelijkt gebied is een reden tot ongerustheid. De WHO en zijn partners werken samen om snel alle contacten van de besmette persoon in Mbandaka te zoeken", zegt Matshidiso Moeti, regionaal WHO-directeur voor Afrika. De WHO maakt zich ook zorgen dat de uitbraak zich zal uitbreiden naar Congo-Brazzaville en de Centraal-Afrikaanse Republiek - Mbandaka is een belangrijke havenstad langs de Congorivier en ligt op een vijftigtal km van de grens met Congo-Brazzaville. De organisatie stuurt een dertigtal experten, om samen met het ministerie van Volksgezondheid en andere partners toe te zien op de situatie in Mbandaka.

Zowel in Mbandaka als in Bikoro, waar de eerste gevallen gemeld werden, heeft Artsen zonder Grenzen noodhulpteams ter plaatse. Onder meer het materiaal dat vandaag vanuit Brussel vertrokken is, komt de komende dagen aan in Mbandaka. Ook Artsen zonder Grenzen noemt de situatie "zorgwekkend" nu de epidemie in stedelijk gebied is aangekomen.

Er zijn nu 44 mensen met symptomen van hemorragische koorts, waarvan er drie bevestigd zijn als ebolagevallen. Er vielen ook al 23 doden.
AFP Er zijn nu 44 mensen met symptomen van hemorragische koorts, waarvan er drie bevestigd zijn als ebolagevallen. Er vielen ook al 23 doden.

Spoedzitting

De WHO houdt morgen een spoedzitting over de uitbraak. Bedoeling is onder meer beslissen of de epidemie uitgeroepen moet worden tot een "noodsituatie voor de volksgezondheid met een internationale draagwijdte". Als een commissie van experts dat etiket geeft, kan dat leiden tot meer internationale betrokkenheid, in de vorm van meer onderzoek en middelen.

Bij de grote uitbraak van ebola in West-Afrika in 2014 kreeg de WHO zware kritiek voor zijn late en gebrekkige respons. Onder meer de Belgische mede-ontdekker van het ebolavirus, Peter Piot, verweet de WHO toen herhaaldelijk te traag gehandeld te hebben. Dat uitstel leidde, nog volgens Piot, destijds tot een echte "hysterie" in de internationale gemeenschap. De organisatie had toen vijf maanden nodig om de noodtoestand uit te roepen.

"We komen nu in een nieuwe fase van de epidemie, die nu drie gezondheidsregio's omvat, waaronder een stedelijke", zegt minister van Volksgezondheid Oly Ilunga Kalenga in een mededeling.
REUTERS "We komen nu in een nieuwe fase van de epidemie, die nu drie gezondheidsregio's omvat, waaronder een stedelijke", zegt minister van Volksgezondheid Oly Ilunga Kalenga in een mededeling.

Vaccins

De Verenigde Naties proberen ondertussen mee het hoofd te bieden aan de epidemie. Gisteren kwamen meer dan 5.000 ebolavaccins aan in Congo. De vaccins zijn dezelfde die in 2015 veilig en effectief bleken te zijn toen ze toegediend werden aan meer dan 7.500 mensen in Guinee. Dat land was toen samen met Liberia en Sierra Leone het centrum van de ebola-uitbraak in West-Afrika, die het leven koste aan in totaal meer dan 11.000 mensen.

Gezondheidswerkers hebben tot dusverre twee bevestigde gevallen, 22 waarschijnlijke gevallen en 17 verdachte gevallen van ebola geregistreerd in drie zones van het land. 432 personen zijn geïdentificeerd die mogelijk in contact zijn geweest met de ziekte. Maar dat aantal kan snel oplopen nu het virus de stad heeft bereikt, zo wordt gevreesd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.