Ebola: einde afzondering noorden Sierra Leone

REUTERS
De bewoners van het noorden van Sierra Leone hebben maandag hun activiteiten hervat nadat ze vijf dagen waren afgezonderd om de verspreiding van het ebola-virus tegen te gaan. In het oosten van het land duiken intussen nieuwe broeihaarden op, zeggen de autoriteiten en inwoners van de regio.

"Het leven gaat weer zijn gewone gang in het noorden", zegt Moses Kargbo, een verantwoordelijke van de administratie in Makeni, de hoofdstad van het district Bombali en de grootste stad van de regio.

Kargbo wou geen balans geven van de maatregel, die inging op 24 en eindigde op 28 december. Het doel van de afzondering was het doorbreken van de besmettingsketen van het virus. Ook krijgen anti-ebolateams zo de kans om zieken over te brengen van hun thuis naar de geschikte zorgcentra.

Maandagavond wou geen enkele verantwoordelijke uit Sierra Leone zich uitspreken over de maatregel. Het is daarvoor wachten op een praktijkverslag. Volgens een correspondent van AFP verliep de communicatie met de regio bovendien zeer moeilijk maandag.

Intussen zetten dertig verpleegsters van het openbare ziekenhuis Mabenteh in Makeni hun staking voort. Op 24 december legden ze het werk neer omdat ze al sinds november geen risicopremie meer krijgen. De verpleegsters gaan door met hun staking tot hun eisen ingewilligd zijn. Een verantwoordelijke van het ziekenhuis, Mahmoud Kamara, weigerde commentaar.

Intussen komt er slecht nieuws uit het oosten, in het bijzonder van het district Kono, waar minstens drie nieuwe broeihaarden van de epidemie zijn opgedoken, zeggen de lokale autoriteiten en inwoners uit de regio.