E-mail Sarah Palin gehackt

Gawker.com zette enkele screenshots van Palins e-mailaccount online.
Gawker.com zette enkele screenshots van Palins e-mailaccount online.

Dat het privéleven van de Republikeinse kandidaat voor het vice-presidentschap Sarah Palin zorgvuldig uitgevlooid wordt, zal waarschijnlijk 'part of the job' zijn, maar deze keer is men wel erg ver gegaan. Hackers zijn er in geslaagd in haar privé Yahoo!-e-mailadres in te breken en persoonlijke mails en familiefoto's op het internet te verspreiden. De site Gawker.com heeft screenshots van de bewuste mails online gezet.

Volgens Gawker is de e-mailaccount sindsdien stopgezet. "Dit zijn screenshots van de bewuste e-mails", schrijft Gawker op zijn website. "Ze hebben wel degelijk nieuwswaarde en we zullen ze niet offline halen."

Misdrijf
Volgens Rick Davis, campagneleider van presidentskandidaat John McCain, is de publicatie een flagrante schending van de privacy van Palin en niets minder dan een misdrijf. "De hele zaak is overgedragen aan de bevoegde instanties. Verder hopen we dat eenieder die in het bezit komt van de e-mails, ze vernietigt. Meer commentaar geven we niet", aldus Davis.

Volgens Gawker.com is een groep die zichzelf 'Anonymous' noemt verantwoordelijk voor het hacken van de e-mailaccount. Naar verluidt zou Palin als gouverneur van Alaska haar privé e-mailadres gebruikt hebben om regeringdocumenten te versturen. Daarvoor heeft ze al een storm van kritiek over haar heen gekregen. Nu de account is stopgezet, beschuldigt Gawker.com Palin ervan "bewijzen te willen vernietigen". (hlnsydney/sps)