Dweilen met de kraan open: stranden op de waddeneilanden weer bomvol met rommel

Schoonmaakacties vandaag voortgezet

Duitse soldaten op Schiermonnikoog. Vanuit de lucht is te zien dat er de komende dagen nog veel afval op het eiland gaat aanspoelen.
EPA Duitse soldaten op Schiermonnikoog. Vanuit de lucht is te zien dat er de komende dagen nog veel afval op het eiland gaat aanspoelen.
Het lijkt wel vechten tegen de bierkaai op de Nederlandse Waddeneilanden. Hoe hard er ook wordt opgeruimd door het leger, door de eilanders zelf en door vrijwilligers: zodra het tij keert, ligt het strand weer vol kinderjasjes, krukjes, schoenen, gloeilampen, verfrolletjes en heel veel plastic. De reder van het schip dat 270 containers op de Noordzee kwijtraakte, zegt alle kosten van de schoonmaakoperaties te willen betalen.

Zowel de stranden als de wateren rond de Waddeneilanden krijgen vandaag weer schoonmaakbeurten om ze te ontdoen van de enorme hoeveelheid rotzooi uit de containers die van het schip MSC Zoe zijn gevallen. Zo gaan honderd vrijwilligers op Terschelling het strand en de duinen schoonmaken en hervatten ongeveer net zoveel militairen op Schiermonnikoog het opruimwerk.

“Van paal 3 tot paal 28 ligt het plastic eigenlijk over de hele zeereep’’, vertelde burgemeester Bert Wassink van Terschelling vanmorgen tegen de Leeuwarder Courant. De moed zakt de burgemeester langzamerhand in de schoenen. “Het opruimen is echt handwerk door al het kleine plastic dat is aangespoeld”, zegt een woordvoerder van de organisaties die de actie organiseren, waaronder Stichting De Noordzee.

De militairen op Schiermonnikoog maakten gisteren al zo’n 3 kilometer strand schoon. Maar het afval blijft komen.
ANP De militairen op Schiermonnikoog maakten gisteren al zo’n 3 kilometer strand schoon. Maar het afval blijft komen.

Nog veel rommel onderweg

Op Schiermonnikoog is het leger weer in de benen, en ook daar is sprake van een regelrechte natuurramp. Gisteren ruimde het leger al een flink deel van het strand op, onder meer met speciale beach cleaners en een hoop ander materieel dat zij vanuit het vaste land meenamen. 

De toestand aan de oostkant van het eiland, waar de vervuiling het zwaarst en de bereikbaarheid het slechts is, wordt verkend met een vliegtuig van Rijkswaterstaat. Vanuit de lucht is te zien dat er de komende dagen nog veel afval gaat aanspoelen. 

Opruimen geblazen op het strand bij Terschelling.
REUTERS Opruimen geblazen op het strand bij Terschelling.

Vijftien schepne

Zo’n duizend mensen maakten vanmorgen met een boot de overtocht naar het eiland, allen met als doel te helpen puinruimen. Vrijwilligers hebben op Terschelling al meer dan honderd grote zakken rommel van elk naar schatting tussen de 5 en 15 kilo opgeruimd. In de duinen van Terschelling lag vooral nog veel piepschuim.

Op de Waddenzee ten oosten van de lijn Harlingen-Terschelling zijn zo’n vijftien vissersschepen bezig geweest rommel uit het water te halen. Ze vissen veel schoenen op, maar ook kussens, speelgoed en babybadjes, zegt een woordvoerster namens de vissers. Zelfs koelkasten en benzinetanks van auto’s worden uit het water gehaald.

ANP

“Soort mijnenveld”

Milieuorganisaties De Noordzee, de Waddenvereniging, het Wereld Natuur fonds en Natuurmonumenten vrezen dat het schoonmaken van de stranden nog wel weken, of langer, kan duren. Zij zullen daarbij zoveel mogelijk helpen, maar ze rekenen wel op “actie en coördinatie” van de overheid.

De vissers zoeken alleen bij daglicht. Want door de aanwezigheid van nog niet geborgen containers is het varen op dit moment “een soort mijnenveld. Je wilt niet met je netten aan zo’n container blijven hangen”, aldus de woordvoerster. Ook morgen en maandag varen vissersschepen uit om rommel op te vissen.

Op Ameland is er enige hoop: daar spoelde vannacht een stuk minder troep aan dan de voorgaande dagen. Maar wat er aanspoelt, is wel veel vervuilend plastic. Ook op Vlieland is de rommel te overzien. Het Noordzeestrand werd vanmorgen relatief schoon bevonden, aldus burgemeester Tineke Schokker tegen LC. 

AFP

Zoeken tot laatste container is gevonden

MSC Mediterranean Shipping Company, de reder van het betrokken containerschip, wil alle kosten betalen van het verwijderen van de rommel die overboord is gegaan. Dat heeft MSC vandaag in een verklaring laten weten.

Ook zegde de reder toe te blijven zoeken naar kwijtgeraakte containers, tot de laatste is teruggevonden. Verder verzekerde MSC dat de rederij toezicht blijft houden op de Nederlandse en Duitse kust totdat alle spullen uit de verloren containers zijn opgeruimd. De rederij heeft de firma Ardent Global, gespecialiseerd in scheepsrampen, ingeschakeld om de gevolgen van de vervuiling te beperken.

Rijkswaterstaat en de gemeente Vlieland hebben de reder aansprakelijk gesteld voor de schade die de overboord geslagen containers hebben aangericht in het gebied van de Waddenzee. Het Team Maritieme Politie en de Inspectie Leefomgeving en Transport doen een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. Dat onderzoek staat onder leiding van een officier van justitie van het Functioneel Parket.

Een aangespoelde container van de MSC Zoe 270 op het strand van Schiermonnikoog.
ANP Een aangespoelde container van de MSC Zoe 270 op het strand van Schiermonnikoog.

Bekijk ook:
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Dat illustreert ook hoe veel nutteloze rommel er in de wereld geproduceerd wordt. Als we daar nu eens met stoppen. Dan komen we toe met een 10 uur werkweek. En is er terug tijd voor een praatje en wat plezier met elkaar.

 • Gaston FOUBERT

  Ebbe en vloed, het zal nog wel een tijdje duren eer alles is aangespoeld.

 • Emi De graeve

  dat veroorzaken globalisatie, internationale handelsakkoorden en grootschaligheid... Waarom voorwerpen van de ene kant van de wereld naar hier verschepen terwijl hier bedrijven sluiten die deze goederen zelf kunnen produceren ? Het milieu en de belastingbetaler zijn de slachtoffers van deze praktijken.

 • Lieven Vermandere

  Een container is is met meerdere stangen en veiligheidpinnen vegrendeld? Heel eigenaardig dat bijna al die deuren zomaar opengaan. Het is niet zo dat ze op het beton smakten. ...Enfin, de oceancleaner van die Nederlander kan nog eventjes aan het werk.

 • Dominique Hermys

  En, aan al de vissen in zee wordt nu niet gedacht. Laat die vervuilers er voor opdraaien en mensen sturen om het op te kuisen. Containers op en terug aan afzender.