Duurste horloge ooit levert 10 miljoen op tijdens veiling

De Patek Philippe Ref. 1518 in roestvrij staal, momenteel het duurste horloge ooit.
Phillips Watches/Bacs & Russo De Patek Philippe Ref. 1518 in roestvrij staal, momenteel het duurste horloge ooit.
Een polshorloge van Patek Philippe uit 1943 is op een veiling in Genève voor ruim 10,2 miljoen euro) van eigenaar gewisseld. Het is daarmee met afstand het duurste horloge dat ooit verkocht is.

De veiling van het klokje, waarvan de waarde vooraf was geschat op 3 miljoen dollar, duurde slechts 13 minuten. Zeven partijen brachten een bod op het horloge uit. Uiteindelijk bleven daar twee van over, die via de telefoon tegen elkaar opboden. Het horloge ging uiteindelijk naar een verzamelaar.

Unieke kans
Paul Boutros, horloge-expert bij veilinghuis Phillips Bacs & Russo, noemde de veiling een "unieke kans" voor verzamelaars. "Ik heb heel mijn leven gewacht om een 1518 in de roestvrij stalen uitvoering te zien. En dan gaat het hier ook nog om de eerste die ooit gemaakt is".

De nieuwe recordhouder is gemaakt van roestvrij staal en heeft een ingebouwde eeuwigdurende kalender die automatisch schrikkeljaren herkent. Er zijn volgens Forbes slechts vier bekende exemplaren van het horloge in de wereld.

Het vorige record stamt uit november vorig jaar. Toen ging een Patek Philippe voor 7,3 miljoen dollar over in andere handen.

Phillips Watches/Bacs & Russo
De binnenkant van het uurwerk.
Phillips Watches/Bacs & Russo De binnenkant van het uurwerk.
Phillips Watches/Bacs & Russo